Kuchnia włoska
Roladki z łososia na musie selerowym
Składniki, 2 porcje:
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1/4 cebuli
• 2 łodyżki selera naciowego, około 150 g
• 1 nieduży ziemniak
• 300 g filetów z łososia bez skóry i ości
• 150 g chudego bekonu, 4 - 6 cienkich plasterków (najlepiej paczkowane)
• 1 ząbek czosnku
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz: garść rukoli, olej do smażenia, mąka do obtoczenia, opcjonalnie biały ryż lub ziemniaki z wody
Przygotowanie:
Składniki, 2 porcje:
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1/4 cebuli
• 2 łodyżki selera naciowego, około 150 g
• 1 nieduży ziemniak
• 300 g filetów z łososia bez skóry i ości
• 150 g chudego bekonu, 4 - 6 cienkich plasterków (najlepiej paczkowane)
• 1 ząbek czosnku
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz: garść rukoli, olej do smażenia, mąka do obtoczenia, opcjonalnie biały ryż lub ziemniaki z wody
Przygotowanie:
- W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć nie rumieniąc. Dodać pokrojonego w małe kawałeczki ziemniaka i selera. Smażyć nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać niewielką ilość wody, tak aby tylko przykryć warzywa (lepiej mniej niż za dużo). Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż do miękkości warzyw. Przetrzeć przez sito (nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera).
- Łososia przekroić w poprzek na cieńsze plastry, zwinąć w roladki i owinąć w bekon (roladki mogą być grubsze niż na zdjęciach). Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać 1/2 cm warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plasterki czosnek. Czosnek wyjąć i włożyć roladki. Smażyć je na średnio dużym ogniu aby ładnie się zrumieniły z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
- Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku, wyłożyć roladki, wyjmując wcześniej wykałaczki. Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Roladki można podać z białym ryżem lub ziemniakami z wody.
Kuchnia włsoka
Ravioli z dynią
Składniki, 4 porcje:
Farsz:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebula
• 1 szklanka purée z dyni *
• 4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
• 1 łyżka mielonych migdałów lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
• 1 płaska łyżka bułki tartej
• 1 jajko
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto:
• 300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)
• 2 jajka + 1 żółtko
• 1 łyżeczka soli
• 3 - 4 łyżki wody
• 1 białko jaja
Dodatki: masło i świeża szałwia
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta mikserem:
Używając miksera zaopatrzonego w mieszadło, mąkę przesiać do misy miksera, posolić, włączyć mikser na wolnych obrotach, dodać najpierw żółtko, następnie jajka. Mieszać aż składniki się połączą, dodając w miarę potrzeby wodę. Dłońmi uformować kulę i zawinąć ją w ściereczkę. Odstawić na 1 godzinę. Zamontować przystawkę miksera do rolowania. Kawałki ciasta najpierw rozwałkować wałkiem na 1 cm placki, następnie przepuścić je przez maszynkę, najpierw 2 razy na programie 1, następnie 2 - 3 razy na programie 4. Dalej postępować jak wyżej.
* Purée z dyni:
Dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni układam na blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do miękkości (maksymalnie przez 1 godzinę). Łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną, suchą dynię miksuję blenderem na purée.
Składniki, 4 porcje:
Farsz:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebula
• 1 szklanka purée z dyni *
• 4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
• 1 łyżka mielonych migdałów lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
• 1 płaska łyżka bułki tartej
• 1 jajko
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto:
• 300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)
• 2 jajka + 1 żółtko
• 1 łyżeczka soli
• 3 - 4 łyżki wody
• 1 białko jaja
Dodatki: masło i świeża szałwia
Przygotowanie:
- Farsz: Przygotować purée z dyni według wskazówek poniżej. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Odmierzyć 1 szklankę purée z dyni i wymieszać z cebulą, Parmezanem, mielonymi migdałami, bułką tartą, jajkiem, doprawić solą oraz pieprzem. W wersji nadzienia z imbirem zamiast mielonych migdałów, dodać imbir do zeszklonej cebuli i chwilę razem podsmażyć na patelni, dalej postępować jak wyżej. Nadzienie wstawić do lodówki na godzinę (można przygotować dzień wcześniej).
- Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
- Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.
- Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni, usunąć pianę, dodać garść liści szałwii. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, wymieszać, podgrzać, posypać świeżo zmielonym pieprzem i doprawić solą. Wyłożyć na talerz i posypać tartym Parmezanem.
Przygotowanie ciasta mikserem:
Używając miksera zaopatrzonego w mieszadło, mąkę przesiać do misy miksera, posolić, włączyć mikser na wolnych obrotach, dodać najpierw żółtko, następnie jajka. Mieszać aż składniki się połączą, dodając w miarę potrzeby wodę. Dłońmi uformować kulę i zawinąć ją w ściereczkę. Odstawić na 1 godzinę. Zamontować przystawkę miksera do rolowania. Kawałki ciasta najpierw rozwałkować wałkiem na 1 cm placki, następnie przepuścić je przez maszynkę, najpierw 2 razy na programie 1, następnie 2 - 3 razy na programie 4. Dalej postępować jak wyżej.
* Purée z dyni:
Dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni układam na blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do miękkości (maksymalnie przez 1 godzinę). Łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną, suchą dynię miksuję blenderem na purée.
Kuchnia włoska
Sernik z ricotty z migdałami
Składniki:
• 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych*
• 50 g masła, rozpuszczonego
• 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
• 500 g serka ricotta
• 125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
• 250 g serka mascarpone
• 100 g zmielonych migdałów * *
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 duże jajka
• skórka starta z 1 cytryny
• garść płatków migdałowych
• cukier puder do posypania
Wykonanie:
Brak komentarzy:
Składniki:
• 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych*
• 50 g masła, rozpuszczonego
• 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
• 500 g serka ricotta
• 125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
• 250 g serka mascarpone
• 100 g zmielonych migdałów * *
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 duże jajka
• skórka starta z 1 cytryny
• garść płatków migdałowych
• cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
- Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
- Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
- Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
- Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
- Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Kuchnia włoska
Placek z Ligurii
Składniki:
• 15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych
• 100 ml ciepłego mleka
• 600 g mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżki oliwy
Nadzienie:
• 2 cebule
• 400 g pomidorów z puszki bez skórek
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 6 filecików anchois
• 12 czarnych oliwek
• oliwa z oliwek
Wykonanie:
Składniki:
• 15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych
• 100 ml ciepłego mleka
• 600 g mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżki oliwy
Nadzienie:
• 2 cebule
• 400 g pomidorów z puszki bez skórek
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 6 filecików anchois
• 12 czarnych oliwek
• oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 - 400 ml ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie. Wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 - 2 godziny.
- Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie rumieniąc. Dodać pokrojone pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
- Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 26 cm wysmarować oliwą, wypełnić ją wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozłożyć ostygnięty sos pomidorowy, odsączone z zalewy fileciki anchois i oliwki. Formę ustawić na kratce i wstawić do nagrzanego piekarnika, w 1/3 jego wysokości od dołu, aby spód placka również się zrumienił i był chrupiący zanim wierzch będzie już odpowiednio upieczony. Piec przez 30 minut (lub dłużej gdyby spód był jeszcze nie upieczony). Podawać z oliwą z oliwek.
Kuchnia włoska
Involtini z bakłażana
Składniki, 2 porcje:
• 1 kulka mozzarelli
• 1 bakłażan
• 1 mała cebulka
• 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 1/2 ząbka czosnku
• 8 czarnych oliwek
• 1 - 2 fileciki anchois
• garść liści bazylii
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Składniki, 2 porcje:
• 1 kulka mozzarelli
• 1 bakłażan
• 1 mała cebulka
• 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 1/2 ząbka czosnku
• 8 czarnych oliwek
• 1 - 2 fileciki anchois
• garść liści bazylii
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.
- W międzyczasie pokroić cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu. Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
- Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Można też usmażyć bakłażany na zwyklej patelni na 1/2 cm warstwie oliwy.
- Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy, na koniec dodać drobno posiekane oliwki oraz anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałożyć na plasterki bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać wykałaczkami.
- Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z makaronem.
Kuchnia włoska
Filetto di manzo all'aceto balsamico
Składniki:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Obtaczam mięso w mące i smażę na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony (lub o 1 minutę dłużej dla większego stopnia wysmażenia mięsa). Nie nakłuwam wołowiny widelcem podczas smażenia, gdyż uciekną z niej smaczne soki. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 5 minut. Przekładam mięso na patelnię, dodaję masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól do smaku i gotuję na dużym ogniu aż bulion i ocet zredukują się (odparują). Sos powinien być gęsty. Wykładam mięso na świeżą rukolę lub lekko podduszony na maśle szpinak.
Składniki:
- 4 plastry polędwicy po 200 g każdy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- mąka do obtaczania
- 100 ml octu balsamicznego
- 100 ml bulionu wołowego (np. z kostki)
- 2 łyżki masła
- rukola lub szpinak
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Obtaczam mięso w mące i smażę na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony (lub o 1 minutę dłużej dla większego stopnia wysmażenia mięsa). Nie nakłuwam wołowiny widelcem podczas smażenia, gdyż uciekną z niej smaczne soki. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 5 minut. Przekładam mięso na patelnię, dodaję masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól do smaku i gotuję na dużym ogniu aż bulion i ocet zredukują się (odparują). Sos powinien być gęsty. Wykładam mięso na świeżą rukolę lub lekko podduszony na maśle szpinak.
Kuchnia włoska
Pizza ze szpinakiem i szynką
z pomidorami
Składniki na 4 pizze, o średnicy 20 cm każda:
Ciasto:
• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Nadzienie:
• 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
• 4 łyżeczki suszonego oregano • sól i świeżo zmielony pieprz
• 4 szczypty szpinaku (około 50 g)
• 4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin • 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana • 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki
• około 150 g cienko pokrojonej szynki
Przygotowanie:
z pomidorami
Składniki na 4 pizze, o średnicy 20 cm każda:
Ciasto:
• 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Nadzienie:
• 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
• 4 łyżeczki suszonego oregano • sól i świeżo zmielony pieprz
• 4 szczypty szpinaku (około 50 g)
• 4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin • 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana • 2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki
• około 150 g cienko pokrojonej szynki
Przygotowanie:
- Ciasto: Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.
- Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć szpinak i skropić go oliwą z oliwek extra virgin, solą i pieprzem. Dodać cebulę, plasterki mozzarelli i pokrojoną na kawałki szynkę. Odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.
- Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki.
Kuchnia włoska
Zupa Minestrone
z pieczonymi warzywami i makaronem
z pieczonymi warzywami i makaronem
• 300 g pomidorów (2 średnie)
• 1 czerwona papryka
• kawałek dyni ze skórą (ok 600 g) *
• kawałeczek selera (korzeń)
• 1 mała pietruszka
• 1 średnia cebula
• 100 g pora
• 200 g marchewki
• 200 g cukinii
• 200 g ziemniaków
• 200 g kapusty
• 2 liście laurowe
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
• 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
• 1,75 litra bulionu jarzynowego (lub wody z ekologiczną kostką bulionową)
• 2 łyżki listków natki pietruszki
• 100 g cienkiego makaronu
oraz:
• tarty parmezan do podania (można pominąć)
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i zwykła oliwa z oliwek lub olej roślinny
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* można pominąć poza sezonem, użyć mrożonej dyni lub zastąpić batatami - słodkimi ziemniakami
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, seler i pietruszkę wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut (nie wyłączać piekarnika). Zdjąć z blaszki upieczone warzywa i ostudzić.
- Cebulę i pora obrać z zewnętrznych liści, marchewki oskrobać i razem z cukinią pokroić wszystko na 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
- W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać kapustę pokrojoną w 2 cm kostkę, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
- Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z dyni (wyjęty z łupiny i pokrojony lub rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości, oraz resztę pieczonych warzy pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zagotować, przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem, ale niekoniecznie.
Kuchnia włoska
Spaghetti z boczkiem pancetta e pecorino
Składniki:
Składniki:
- 50 dag spaghetti
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 dag boczku pancetta (albo innego boczku, byle nie wędzonego)
- 4 duże pomidory
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki tymianku
- 15 dag sera pecorino
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę: cebulę i boczek, i smażyć ok. 5 minut.
Zmniejsz ogień, dodaj pomidory i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
W międzyczasie zagotuj wodę z odrobiną
soli i ugotuj makaron al dente. Odsącz makaron i dodaj do sosu.
Wymieszaj całość i dodaj ser pecorino, jeszcze raz zamieszaj i podawaj.
Kuchnia włoska
Składniki:
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 15 dag startego parmezanu
- 500 g ryżu arborio
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek extra-virign
- 300 g boczniaków
- 300 g borowików
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra buliony drobiowego
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
Podgrzej bulion i zostaw garnek na małym ogniu. Na dwie łyżeczki oliwy wrzuć drobno pokrojony czosnek i smaż ok. dwóch minut. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj aż wyparuje z nich cały sok. Dopraw pieprzem i solą i odstaw do wystygnięcia.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę na dwóch łyżeczkach oliwy i połowie masła. Wsyp ryż i smaż minutę, często mieszając. Wlej wino i gotuj aż cały płyn odparuje.
Dodaj grzyby i wlej ok. pół filiżanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie płyn, nie przestawaj mieszać! Stopniowo dolewaj bulion i gotuj aż ryż będzie al dente, czyli ok. 15-20 minut. Dodaj resztę masła i parmezan, dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz