piątek, 26 października 2012

Kuchnia niemiecka

Fasola szparagowa, gruszki i boczek 
tradycyjna potrawa północnych Niemiec

 
Składniki
dla 2 osob:
30 dag przerosnietego boczku, moze tez byc podwedzany
1/2 l. wody
1/2 kg fasoli szparagowej
2 galazki zielonego czabru lub 1 lyzeczka suszonego
4 male gruszki lub 2 duze (takie, ktore nadaja sie na przetwory, czyli nie za miekkie)
sol i pieprz


Do garka wlewamy wode i gotujemy boczek ok. 1/2 godziny. Mozna boczek wczesniej pokroic, to nie trzeba bedzie kroic goracego. Ja zagotowuje i pierwsza wody zlewam, coby troche zmniejszyc ilosc tluszczu. Czas gotowania zalezy od rodzaju boczku, jaki wezmiemy, podalam dla surowego.
Fasole oczyscic, umyc i przelamac na pol, wrzucic na boczek i posypac czabrem, na nia ulozyc umyte i oczyszczony z szypulek gruszki (ogonki zostawiamy, a duze gruszki kroimy na pol). Calosc gotujemy ok. 15-20 minut az fasola i gruszki beda miekkie.
Po tym czasie wyjmujemy ugotowany boczek i gruszki, a fasole doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Mozemy podac z ziemniakami z wody. Podajemy tak, jak na zdjeciu: na fasoli ukladamy paski boczku. Ja jeszcze posypalam koperkiem, a w przepisie bylo, ze powstaly sos mozna zagescic i polac potrawe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz