składniki
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- jajko
- czerstwa bułka
- duży pęczek koperku
- 3 - 4 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
- sól
- pieprz
- vegeta
- kostka rosołowa
- łyżka śmietany 18%
Przygotowanie
- Warzywa oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
- Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w otrębach.
- Pulpety wkładamy do wrzątku i gotujemy około 35 minut. Wyjmujemy.
- Do wywaru wykruszamy kostkę i wsypujemy pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Wkładamy pulpety, gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz