piątek, 26 października 2012

Specjały polskie

Pulpety w sosie koperkowym

 składniki
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • duży pęczek koperku
  • 3 - 4 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • kostka rosołowa
  • łyżka śmietany 18%

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
  2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w otrębach.
  3. Pulpety wkładamy do wrzątku i gotujemy około 35 minut. Wyjmujemy.
  4. Do wywaru wykruszamy kostkę i wsypujemy pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Wkładamy pulpety, gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodatkowe porady

Do pulpetów można wykorzystać włoszczyznę z rosołu. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go mąką. Będzie jeszcze bardziej dietetyczny, gdy śmietanę zastąpimy jogurtem naturalnym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz