piątek, 26 października 2012

Kuchnia włoska

Grzybowe risotto

Składniki:
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 15 dag startego parmezanu
  • 500 g ryżu arborio
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek extra-virign
  • 300 g boczniaków
  • 300 g borowików
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra buliony drobiowego
  • łyżka masła
  • 1 średnia cebula
Sposób przygotowania:
Podgrzej bulion i zostaw garnek na małym ogniu. Na dwie łyżeczki oliwy wrzuć drobno pokrojony czosnek i smaż ok. dwóch minut. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj aż wyparuje z nich cały sok. Dopraw pieprzem i solą i odstaw do wystygnięcia.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę na dwóch łyżeczkach oliwy i połowie masła. Wsyp ryż i smaż minutę, często mieszając. Wlej wino i gotuj aż cały płyn odparuje.
Dodaj grzyby i wlej ok. pół filiżanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie płyn, nie przestawaj mieszać! Stopniowo dolewaj bulion i gotuj aż ryż będzie al dente, czyli ok. 15-20 minut. Dodaj resztę masła i parmezan, dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz