Składniki:
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 15 dag startego parmezanu
- 500 g ryżu arborio
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek extra-virign
- 300 g boczniaków
- 300 g borowików
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra buliony drobiowego
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
Podgrzej bulion i zostaw garnek na małym ogniu. Na dwie łyżeczki oliwy wrzuć drobno pokrojony czosnek i smaż ok. dwóch minut. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj aż wyparuje z nich cały sok. Dopraw pieprzem i solą i odstaw do wystygnięcia.
Zeszklij drobno pokrojoną cebulę na dwóch łyżeczkach oliwy i połowie masła. Wsyp ryż i smaż minutę, często mieszając. Wlej wino i gotuj aż cały płyn odparuje.
Dodaj grzyby i wlej ok. pół filiżanki bulionu. Poczekaj aż ryż wchłonie płyn, nie przestawaj mieszać! Stopniowo dolewaj bulion i gotuj aż ryż będzie al dente, czyli ok. 15-20 minut. Dodaj resztę masła i parmezan, dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz