Kuchnia turecka

Kuchnia turecka

Pilaw z kurczakiem


Składniki
100 g ryżu długoziarnistego
2 zielone papryki
2 duże słodkie papryki
1 ostra papryka
4 pomidory
1 duża cebula
0,5 l bulionu warzywnego z szafranem
kurczak podzielony na części
sól, pieprz, oliwa do smażenia

Przygotownie
Na patelni podsmażyć papryki pokrojone w sporą kostkę, dodać cebulę posiekaną i kurczaka. Smażyć przez chwilę, dodać ryż i łyżkę bulionu. Stopniowo dolewać bulion jak ryż będzie go wchłaniać. Dodać posiekane pomidory. Gotować wszystko na maleńkim ogniu przez ok. 15 minut.

Kuchnia turecka

Baklava

 trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

Składniki:
3 szklanki wody
3 płaskie szklanki cukru
250 g roztopionego zwykłego masła
1 opakowanie ciasta filo
250 g mielonych pistacji

Przygotowanie:
Wodę wlać do dużego garnka. Wsypać cukier. Postawić na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować 30 minut, aż płyn odparuje i powstanie syrop. Odstawić do ostygnięcia.
Tymczasem podzielić ciasto na połowę i położyć na nie arkusze tak, żeby mieściły się w blasze do pieczenia (najlepiej prostokątnej o wymiarach 30x20 cm). Posmarować dno blachy roztopionym masłem i ułożyć arkusz ciasta filo. Ułożyć połowę ciasta, smarując poszczególne arkusze roztopionym masłem. Przysypać grubą warstwą rozgniecionych pistacji i ułożyć, smarując masłem pozostałe arkusze ciasta.
Starannie naciąć warstwy ciasta w romby o długości 6 cm. Piec w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku przez 15 minut na złocistobrązowy kolor. Gorące ciasto zalać zimnym syropem. Przed zdjęciem z blachy odstawić do ostygnięcia.

 

 

 

Kuchnia turecka

 Mięso mielone w liściach winorośli


Składniki
Liście winorośli 60-80 liści 150 g
Woda 1 2/3 szklanki 400 g
Sól 1 łyżeczki 3 g
Mięso mielone 1 1/3 szklanki 300g
Ryż 1/3 szklanki + 1 łyżeczka 75g
Cebule 2 średniej wielkości 120 g
Natka 1pęczek 60 g
Suszona mięta 1 łyżka stołowa 1.3 g
Przecier pomidorowy 2 łyżeczki 20g
Sól 1 1 łyżeczki 9 g
Czarny pieprz 1 łyżeczki 1g
Woda 1 szklanki 60 g


Sposób przygotowania:
Liście umyć, usunąć szypułki i gotować na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez 4-5 minut, potem wyjąć liście z garnka; osuszyć. Ryż wymieszać z mięsem mielonym, dobrze pokrojoną cebulą i natką, miętą, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Dodaj wody, dokładnie mieszając. Nałóż 1-1 1 łyżeczki nadzienia na odwrotną stronę każdego liścia. Zamknij dwie strony liścia nad nadzieniem. Utwórz z nich formę prostokątną zwaną sarmas, około 1 1-2 cm (1/3-1 cala) średnicy oraz 3 cm (1 1 cala) długości. Rozłóż szypułki i podarte liście na dnie płytkiego rondla. Ułóż na nich sarmas. Podgrzej zachowany płyn. Dodaj do sarmas. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do czasu uzyskania miękkości ryżu. Odstaw z ognia. Pozostaw na 10 minut przed podaniem. Podawaj na gorąco.

Kuchnia turecka

Bakłażany nadziewane baraniną i ryżem


Składniki

bakłażan     1 kg

ryż      10 dkg
baranina   20 dkg  

cebula   5 dkg
margaryna   2 dkg
masło   3 dkg
koperek   1 łyżeczka
pietruszka   1 łyżka
jajka   1 szt
przecier pomidorowy   5 dkg
sok cytrynowy   1 według uznania
cukier   1 według uznania
sól i pieprz   1 według uznania


Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zarumienić na tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojoną cebulę, 3 - 4 łyżki wody, dusić do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Ryż ugotować na sypko. Kiedy mięso jest już miękkie, wyjąć ostudzić i pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z ugotowanym ryżem, koperkiem i jajkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Bakłażany umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 2 części i wyjąć przy pomocy łyżeczki miąższ. Do połówek bakłażanów nałożyć nadzienie, włożyć bakłażany do naczynia żaroodpornego, dodać 250 ml wody, wstawić do rozgrzanego piekarnika i opiekać. W czasie zapiekania wyparowany płyn uzupełniać wodą. Przyrządzić sos: z masła i mąki przygotować jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić sokiem z cytryny i cukrem. Zagotować, wyłożyć na półmisek i polać powstałym sosem. Posypać zieloną pietruszką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz