piątek, 26 października 2012

Kuchnia hiszpańska

Tortlilla

trudność: łatwe
czas:
1-30 min 

 
 SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 gotowe placki tortilla
  • duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sera pleśniowego- Lazur
  • 2 pomidory
  • pół cebuli
  • pół ogórka zielonego świeżego
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • 2 łyżki oleju
  • czerwona papryka suszona
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroję w paseczki. W misce mieszam olej z pieprzem, solą, papryka czerwoną i dorzucam kurczaka - obtaczam i odstawiam na trochę (ok 30min) do lodówki. W tym czasie robię sos: majonez mieszam z jogurtem, solą, bazylią, pieprzem. Czosnek obieram, wyciskam maszynką i dodaję do sosu - całośc mieszam. Teraz przygotowuję resztę składników: Szczypiorek siekam. Pomidorka kroję w kostkę lub w dowolne kawałki. Ogórka myję, obieram, kroję w paseczki. Kapustę pekińską myję i siekam w cienkie paseczki. Cebule obieram i kroję w piórka lub pół talarki. Mięso wyciągam z lodówki i smażę na odrobince oleju aż mięso się ładnie zarumieni. Placki tortilli wkładam na chwile do pieca. Następnie biorę jeden placek i smaruję go sosem na środku. Na to kładę mięso, ogórka, pomidora, kapustę, cebulę, szczypiorek trochę pokruszonego sera Lazur i całość zwijam wg upodobania. Ja lubię zawijać jak krokieta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz