trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów bez glazury (odmrożonych) np. mintaj
- mieszanka chińska np."China mix" ze słoika (kiełki soi, bambus, kasztan wodny)
- 1 średnia czerwona papryka
- 200 gram pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- sos z trawy cytrynowej i tajskiej bazylii
- sos sojowy ciemny
- mleczko kokosowe
- opakowanie makaronu "tajskiego"
- papryczki Piri Piri
- sól, pieprz
- 1 surowe jajko
- bułka tarta
Danie dla 4 osób. Rybne filety kroimy na mniejsze kawałki, solimy,
oprószamy pieprzem i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy po kilka
min. z dwóch stron na oliwie z dodatkiem paru kropel sosu sojowego, po
czym ściągamy z patelni i odtłuszczamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki
obieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę kroimy w
cienkie słupki, czosnek siekamy w plastry. Na rozgrzaną odrobinę oliwy w
Wok-u wrzucamy pieczarki, paprykę i posiekany czosnek, oraz dodajemy
odrobinę sosu sojowego i na dużym ogniu smażymy ciągle mieszając. Gdy
warzywa zmiękną, dodajemy mieszankę "China mix" i posiekaną drobno
papryczkę typu Piri Piri, a w międzyczasie wlewamy sos tajski zaprawiony
3 łyżkami mleczka kokosowego. Gdy warzywa w sosie są al dente, dodajemy
kawałki ryby i delikatnie zatapiamy je w naszej mieszance trzymając już
na mniejszym ogniu przez parę minut i są gotowe. Makaron tajski
zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 min. Podajemy naszą rybę
przykrywając warzywami w sosie a obok kładziemy makaron i przyozdabiamy
natką pietruszki oraz papryczkami Piri Piri.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz