Kuchnia koreańska

Kuchnia koreańska

Chap chae koreańskie noodle z woka

składniki na 2 porcje:
  • 100-150g makaronu z fasoli mung  (koreański jest grubszy, ale chiński smaku nie zmieni)
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • mała cebula, pokrojona w piórka
  • 1 średnia marchewka, pokrojona w plasterki
  • 120g świeżych grzybów shiitake (same kapelusze), pokrojonych w plasterki
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • kapusta pekińska – kilka pokrojonych liści
  • nasiona sezamu (do przybrania)
  • pieprz cayenne albo inny ostry pieprz (do smaku)
przygotowanie:
Namocz makaron sojowy w misce ciepłej wody aż będzie miękki (około 10 minut) i odsącz. W garnku zagotuj wodę, dodaj makaron i gotuj przez około 2 minuty, następnie przepłucz zimną wodą i odsącz.
Zmieszaj sos sojowy, 1 ½ łyżki oleju sezamowego, cukier i czosnek.
Pozostałe ½ łyżki oleju sezamowego podgrzej na woku aż zacznie dymić, dodaj cebulę, marchew i smaż mieszając aż cebula zmięknie (około 3 minuty). Dodaj grzyby i smaż mieszając kolejne 3 minuty. Dodaj szpinak i smaż mieszając 30 sekund. Dodaj makaron i sos i wymieszaj dobrze. Smaż na małym ogniu mieszając aż większość płynu wyparuje (około 3 do 5 minut).
Podawaj posypane nasionami sezamu i pieprzem.

Kuchnia koreańska

Koreańskie chrupkie skrzydełka 

składniki:
  • 1kg skrzydełek kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • mąka tortowa 1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana 1/4 szkalanki
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia w woku
  • 1/2 szklanki posiekanego imbiru
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkalnki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • kilka łyżek obranych fistaszków
  • 2 łyżki uprażonego białego sezamu
  • płatki chili – według uznania
przygotowanie:
Przygotowujemy skrzydełka, tniemy na 3 kawałki przez chrząstki. My wyrzucamy końcówki bo nie ma na nich mięsa.
Wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz i mąkę, mieszamy.
W woku rozgrzewamy olej do głebokiego smażenia. Kilogram skrzydelek smażymy w 2 porcjach, czas około 12-15 minut. Pierwsza porcje odkładamy do ostygnięcia i ocieknięcia z oleju na durszlaku.
Do małego rondla wrzucamy imbir i wlewamy wrzątek, cukier, miód, ocet ryżowy i opcjonalnie papryczkę chili. Całość gotujemy około 30 minut na niedużym ogniu do zredukowania sosu. Na powierzchni zacznie się pojawiać piana i wtedy musimy uważać żeby nie zrobić karmelu, sos musi być tylko lekko lepki.
W międzyczasie na małej patelni prażymy fistaszki i sezam.
Pora na drugą kolejkę smażenia, jeśli skrzydełka były małe to starczy 10 minut. Odkładamy skrzydełka na papier od odsączenia oleju. Jeśli olej był utrzymywany cały czas w wysokiej temperaturze to nie ma się co martwić, że skrzydełka będą tłuste. Olej ocieknie błyskawicznie.
Z sosu wybieramy imbir i przelewamy do sporej miski, na to skrzydełka, fistaszki, uprażony sezam i trochę płatków chili. Dobrze mieszamy duża łyżką aż skrzydełka się zaczną całe kleić a do nich przyklei się sezam fistaszki i chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz