piątek, 26 października 2012

Kuchnia amerykańska

Hamburger

trudność: łatwe
czas: 30-60 min



SKŁADNIKI:


  • 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 żółtko
  • 2 pomidory
  • Majonez
  • 1 cebula
  • Sałata (zwykła, głowiasta)
  • Bułki hamburgerowe
  • Sól, pieprz



Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żółtko, mieszamy i formujemy kotlety - powinny być bardziej płaskie niż okrągłe, ale pamiętajmy, że ogólnie hamburger ma być duży i obfitować w składniki i ich ilość. Kotlety smażymy. Bułki kroimy na pół i tostujemy - np. w sandwicherze lub po prostu dajemy je na kilka minut do piekarnika na powiedzmy 180 stopni - chodzi o to, żeby były ciepłe, unikając podgrzewania ich w mikrofalówce bo wtedy są "zwiotczałe". Później układamy na połowie bułki sałatę, mięso, pokrojone w plastry - cebulę i pomidora, smarujemy majonezem i przykrywamy drugą połówką bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz