piątek, 26 października 2012

Kuchnia birmańska

Tamaryndowa wieprzowina

składniki
50g pulpy tamaryndowej
szklanka wrzącej wody
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 całe suszone chili
  • olej arachidowy do smażenia
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka pasty krewetkowej
  • 3/4kg karkówki
przygotowanie:
Pulpę tamaryndową wrzuć do szklanki wrzącej wody i poczekaj 15 minut – przecedź oddzielając pestki.
Karkówkę pokrój na 3m kawałki.
Pokrój drobno cebule. Czosnek rozbij razem z papryczkami chili w moździerzu. Rozgrzej w woku na małym ogniu olej i gotuj cebule, czosnek i chili aż zbrązowieją. Dodaj kurkumę i pastę krewetkową – dobrze rozprowadź.
Dodaj karkówkę i gotuj na wolnym ogniu mieszając. Dodaj przecedzonego tamaryndowca i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. Karkówka będzie super dalikatna. Jeśli nie dałeś pasty krewetkowej – posól. Do podania z sałatką z mango, albo bambusem i ryżem.
Nie zmniejszaj ilości karkówki bo na drugi dzień jest jeszcze lepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz