niedziela, 28 października 2012

Kuchnia indonezyjska

Mee Goreng z tofu wędzonym

  trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania tofu wędzonego Polsoja;
  • 500 g makaronu noodle;
  • 50 ml oleju;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
  • 2 jajka
  • pęczek dymki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 średni zielony ogórek
  • ½ szkl. posiekanej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu;
2. Na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę tofu. Zdjąć z patelni i odstawić;
3. Na rozgrzany w woku lub dużym rondlu olej wrzucić cebulę pokrojoną w ósemki i curry. Smażyć ok. 4 min;
4. Dodać makaron, pomidor pokrojony w kostkę, pokrojoną w paski pomarańczową paprykę, sos chilli, sos pomidorowy lub ketchup, sos sojowy i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min;
5. Roztrzepać jajka i dodać do makaronu. Smażyć ok. 30 sek cały czas mieszając;
6. Zdjąć z ognia, dodać tofu, posiekaną dymkę, pokrojony w kostkę ogórek i pokrojoną w plastry papryczkę chilli, wymieszać.
7. Przed podaniem posypać odrobiną posiekanej kolendry.

Mee Goreng najlepiej smakuje przygotowane tuż przed podaniem. Potrawę można serwować z dodatkową porcją zielonego ogórka, pomidorów i sosu chilli.

1 komentarz:

  1. A ja sobie zrobiłam taki makaron, ale zamiast tofu dałam parówki Polsoi. Cała reszta bez zmian. Wyszło rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń