Kuchnia tajska
Zupa pieczarkowa tajska
trudność: łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
trudność: łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
- 500ml bulionu warzywnego
- 175ml mleka kokosowego
- łyżka świeżego startego imbiru
- ząbek czosnku
- trochę bazylii tajskiej, kolendry, natki pietruszki
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- 1/2 - 1 łyżka zielonej pasty curry
- 2 szalotki
- 10 pieczarek średniej wielkości
- oliwa
- makaron kokardki
Bulion podgrzać, dodać do niego trawę cytrynową, starty imbir, posiekany
ząbek czosnku, kolendrę, listki bazylii tajskiej. gotować na małym
ogniu razem ok 10 minut. Przecedzić. Pieczarki pokroić w plasterki a
szalotki w drobną kostkę. Na patelnię wlać trochę oliwy, pogrzać, dodać
grzyby i szalotki i na średnim ogniu podsmażyć przez 5 minut. Przełożyć
do garnka z zupą, doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, pastą curry,
wlać mleko kokosowe i wszystko razem wymieszać. Można dolać wody.
Gotować razem na małym ogniu ok 10 minut aż smaki się wymieszają. Na
talerzu posypać kolendrą lub natką. Ja dodałam do zupy tez makaron ale
nie jest to konieczne.
Kuchnia tajska
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 200 g piersi z kurczaka
- 125 g makaronu ryżowego
- opakowanie przyprawy limonkowej do woka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 jajko
- orzeszki ziemne pokruszone i zrumienione na suchej patelni
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 250 g kapusty pekińskiej (około 1/4 całej kapusty)
- ew. limonka
Pierś z kurczaka kroję w niewielką kostkę. Paprykę myję, usuwam nasiona i
kroję w małą kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam,
następnie podsmażam na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni.
Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam ok. 2-3 minuty, aż zmięknie.
Następnie dodaję pokrojoną pierś z kurczaka i smażę kilka minut. Makaron
ryżowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i pozostawiam na 3 minuty, po tym
czasie odcedzam i przelewam zimną wodą. Dodaję ubite jajko na patelnię,
mieszam, a po chwili wsypuję limonkową przyprawę do woka. Całość smażę
jeszcze przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Wrzucam na patelnię
posiekaną kapustę pekińską i smażę 2 minuty, aż zmięknie. Ryżowy
makaron kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zawartości patelni,
mieszam. Potrawę łączę z orzeszkami, mieszam. Dekoruję całość natką
pietruszki i szczypiorkiem. Dodatkowo do każdej porcji można dodać
cząstkę limonki.
Kuchnia tajska
Ryba na ostro po tajsku z makaronem
trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów bez glazury (odmrożonych) np. mintaj
- mieszanka chińska np."China mix" ze słoika (kiełki soi, bambus, kasztan wodny)
- 1 średnia czerwona papryka
- 200 gram pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- sos z trawy cytrynowej i tajskiej bazylii
- sos sojowy ciemny
- mleczko kokosowe
- opakowanie makaronu "tajskiego"
- papryczki Piri Piri
- sól, pieprz
- 1 surowe jajko
- bułka tarta
Danie dla 4 osób. Rybne filety kroimy na mniejsze kawałki, solimy,
oprószamy pieprzem i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy po kilka
min. z dwóch stron na oliwie z dodatkiem paru kropel sosu sojowego, po
czym ściągamy z patelni i odtłuszczamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki
obieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę kroimy w
cienkie słupki, czosnek siekamy w plastry. Na rozgrzaną odrobinę oliwy w
Wok-u wrzucamy pieczarki, paprykę i posiekany czosnek, oraz dodajemy
odrobinę sosu sojowego i na dużym ogniu smażymy ciągle mieszając. Gdy
warzywa zmiękną, dodajemy mieszankę "China mix" i posiekaną drobno
papryczkę typu Piri Piri, a w międzyczasie wlewamy sos tajski zaprawiony
3 łyżkami mleczka kokosowego. Gdy warzywa w sosie są al dente, dodajemy
kawałki ryby i delikatnie zatapiamy je w naszej mieszance trzymając już
na mniejszym ogniu przez parę minut i są gotowe. Makaron tajski
zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 min. Podajemy naszą rybę
przykrywając warzywami w sosie a obok kładziemy makaron i przyozdabiamy
natką pietruszki oraz papryczkami Piri Piri.
Kuchnia tajska
trudność: łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
- 1 pojedyncza, duża pierś z kurczaka
- 1 duża, czerwona papryka
- 2 łyżeczki pikantnej pasty Tom Yum
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- sól i pieprz
- woda
Kurczaka myjemy, obieramy z błonek i kroimy w większą kosteczkę.
Oprószamy go solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W
międzyczasie myjemy paprykę, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy ją na
średniej długości paseczki. Paprykę podsmażamy na łyżeczce oleju przez
10 minut. Następnie wykładamy ją na talerzyk, a na tej samej patelni
podsmażamy naszego kurczaka przez 5 minut. Kurczaka przekładamy do
rondelka, zalewamy wodą tak aby cały był nią przykryty i dodajemy 2
łyżeczki pasty Tom Yum. Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można
dodać mniej tej pasty. Do rondelka dodajemy również podsmażoną paprykę i
całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze ok 15-20 minut. Sos powinien się
troszkę zredukować i zgęstnieć. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze
soli do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem bądź ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz