Składniki:
- 3 szklanki rodzynek
- 1 i 1/4 szklanki sułtanek
- 3/4 szklanki koryntek
- 2/3 szklanki pokrojonej kandyzowanej skórki z cytrusów (mieszanka)
- 1 szklanka obranych migdałów
- 3/4 szklanki posiekanych daktyli
- 3/4 szklanki brandy lub sherry (plus 2 lub 3 łyżki dodatkowo)
- 1 kostka (25 dag) masła
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 i 1/4 szklanki przesianej mąki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Przełóż do miski rodzynki, sułtanki, koryntki, kandyzowaną skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Polej brandy, przykryj i odstaw na 8 godzin (najlepiej na noc). Rozgrzej piekarnik do 140°C. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Gdy powstanie puszysta, gęsta i kremowa masa, kolejno wbijaj jajka. Każde kolejne jajko dodawaj do masy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie, bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, piecz około 2 godzin. Ostudź w formie. Ciasto możesz podać od razu albo przechować do dwóch miesięcy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz