piątek, 26 października 2012

Kuchnia indonezyjska

Indonezyjski beef rendang

składniki:
Wrzucamy rozkruszoną gałkę muszkatołową i goździki do blendera – proszkujemy. Teraz dodajemy grubo posiekane: szalotki, czosnek, chili (bez pestek jeśli chcecie żeby nie było ostre), galangal i imbir. Miksujemy na gładką paste – można dodać trochę wody.
W płaskiej patelni mieszamy wołowinę, pastę z przypraw, dodajemy mleko kokosowe, kawałek cynamonu, liście limonki kaffir i trawy cytrynowe związane w węzeł, sól.
Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do małego, przez nastepne 2-4h mleczko kokosowe będzie odparowywać a potrawa zacznie zmieniać kolor z pomarańczowej do czerwonej, a na końcu powinna dojść do głęboko brązowego koloru, przez ostatnią godzinę trzeba mieszać częściej, uważając żeby się nie przypaliła.
Podajemy letnią razem z ryżem – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz