piątek, 26 października 2012

Kuchnia chińska

Kurczak po chińsku ala Kristofe


trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 150 gram fileta z kurczaka,
  • 1 szt. dużej cebuli,
  • 4 sztuki pieczarek,
  • bąki cebulki,
  • 100 gram makaronu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego zmielonego imbiru,
  • sos sojowy, sos rybny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka octu,
  • sól, pieprz, do smaku,
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od kurczaka, kroimy na cienkie paski, marynujemy w miodzie, occie, czosnku, imbirze oraz sosach sojowych i rybnych, wszystko dokładnie mieszamy a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Między czasie siekamy cebulę, pieczarki, dymkę na grube kawałki oraz przygotowujemy makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu, makaron odcedzamy i skrapiamy oliwą aby się nie posklejał. Gotowe mięso wyciągamy z lodówki na nagrzany olej w woku wrzucamy kolejno, cebulę pieczarki, czosnek, imbir odczekujemy kilka minut aż się zarumieni, wrzucamy kurczaka i mieszamy do chwili usmażenia, na koniec dodajemy makaron, skrapiamy sosem sojowym i rybnym do smaku, solimy, pieprzymy i wszystko mieszamy na koniec posypujemy dymką i wykładamy na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz