trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 150 gram fileta z kurczaka,
- 1 szt. dużej cebuli,
- 4 sztuki pieczarek,
- bąki cebulki,
- 100 gram makaronu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego zmielonego imbiru,
- sos sojowy, sos rybny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka octu,
- sól, pieprz, do smaku,
Zaczynamy od kurczaka, kroimy na cienkie paski, marynujemy w miodzie,
occie, czosnku, imbirze oraz sosach sojowych i rybnych, wszystko
dokładnie mieszamy a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Między czasie siekamy cebulę, pieczarki, dymkę na grube kawałki oraz
przygotowujemy makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu, makaron
odcedzamy i skrapiamy oliwą aby się nie posklejał. Gotowe mięso
wyciągamy z lodówki na nagrzany olej w woku wrzucamy kolejno, cebulę
pieczarki, czosnek, imbir odczekujemy kilka minut aż się zarumieni,
wrzucamy kurczaka i mieszamy do chwili usmażenia, na koniec dodajemy
makaron, skrapiamy sosem sojowym i rybnym do smaku, solimy, pieprzymy i
wszystko mieszamy na koniec posypujemy dymką i wykładamy na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz