Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 świeże kajzerki
- 2 jajka
- łyżka musztardy
- 10 listków świeżej mięty
- sól, pieprz
- 2 szklanki oleju do smażenia
- sos:
- 10 dag jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
- 20 listków świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Etapy przygotowania
Kajzerki rozdrobnić i zemleć. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać. Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą, jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano w głębokim oleju.Sos : miętę opłukać, osuszyć, posiekać i z sokiem z cytryny dodać do jogurtu. Sos wymieszać, posolić. Kotleciki podawać na zimno lub na gorąco, z sosem jogurtowo-miętowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz