piątek, 26 października 2012

Kuchnia grecka

Greckie keftedes


Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 świeże kajzerki
  • 2 jajka
  • łyżka musztardy
  • 10 listków świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • sos:
  • 10 dag jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • 20 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Etapy przygotowania

Kajzerki rozdrobnić i zemleć. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać. Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą, jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano w głębokim oleju.
Sos : miętę opłukać, osuszyć, posiekać i z sokiem z cytryny dodać do jogurtu. Sos wymieszać, posolić. Kotleciki podawać na zimno lub na gorąco, z sosem jogurtowo-miętowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz