Dynia piżmowa z cebulą i orzechami pekan
Potrawa z dyni w nowym wydaniu! To danie można
przygotować 4 godziny przed podaniem, potem tylko podgrzać, dodać
orzechy i podać do stołu.
Składniki
ilość porcji: 8
-
1 110 g posiekanych orzechów pekan
-
3 łyżki masła
-
1 duża drobno posiekana cebula
-
1 kg dyni piżmowej bez pestek, obranej, pokrojonej w kostkę
-
1 szczypta soli i pieprzu do smaku
-
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Metoda przygotowania
Przygotowanie:
20 min
| Gotowanie:
40 min
1.
Na nienasmarowanej blasze do pieczenia ułożyć orzechy i prażyć w piekarniku przez 5 do 8 minut w temperaturze 175°C.
2.
W dużej ciężkiej patelni roztopić na małym ogniu masło, dodać cebulę i
smażyć, aż będzie całkiem miękka, przez około 15 minut. Następnie dodać
dynię i dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut, mieszając od
czasu do czasu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Doprawić solą i
pieprzem.
3.
Wymieszać dynię z połową orzechów i połową pietruszki. Przełożyć do
miski lub salaterki. Przed podaniem posypać pozostałą pietruszką i
orzechami.
Dip z mózgu na Halloween
Wydrążamy w kalafiorze dziurę, którą
następnie wypełniamy dipem z awokado. Mózg wygląda bardzo realistycznie i
na pewno wszyscy goście będą zachwyceni! Obrzydliwie doskonały przepis
na imprezę Halloween.
Gotowe w
15 min
Składniki
ilość porcji: 12
-
2 awokado
-
1/2 szklanki gotowej salsy
-
1 duża główka kalafiora
-
keczup do dekoracji
Metoda przygotowania
1.
Przekroić awokado na pół. Usunąć pestki, wydłubać awokado ze skórki i
przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem, dodać salsę i wymieszać.
Odstawić.
2.
Usunąć wszystkie liście i grube łodygi z kalafiora, umieszczając
kalafior w misce główką do góry. Wydrążyć na górze kalafiora dziurę.
Można użyć do całej konstrukcji wykałaczek, jeśli kalafior zacznie się
rozpadać.
3.
Wypełnić kalafior dipem z awokado. Udekorować "mózg" keczupem tak by powstały żyły i tętnice.
Zapiekanka makaronowo-serowa
Gotowe w
1 godz 10 min
Dodano do ulubionych przez 2 użytkowników
Składniki
ilość porcji: 6
-
1 opakowanie (450 g) makaronu kolanka
-
450 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) w plasterkach
-
1 łyżka masła
-
sól i pieprz do smaku
-
1 puszka (450 ml) niesłodzonego skondensowanego mleka
-
-
- Metoda przygotowania
-
Przygotowanie: 10 min
| Gotowanie: 1 godz
1.
Nagrzać piekarnik do 190°C. W dużym garnku zagotować osoloną wodę,
wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente,
odcedzić.
2.
Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne. Ułożyć na dnie
1/4 ugotowanego makaronu, a na to położyć 1/4 sera. Porozkładać na
wierzchu kawałeczki masła i doprawić solą i pieprzem. Powtórzyć warstwy w
tej samej kolejności trzykrotnie. Na koniec polać wszystko równomiernie
skondensowanym mlekiem.
3.
Piec bez przykrycia przez godzinę, lub do momentu gdy wierzch nabierze złotobrązowego koloru.
Hamburger
trudność:
łatwe
czas:
30-60 min
SKŁADNIKI:
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 żółtko
- 2 pomidory
- Majonez
- 1 cebula
- Sałata (zwykła, głowiasta)
- Bułki hamburgerowe
- Sól, pieprz
Mięso doprawiamy solą i pieprzem,
dodajemy żółtko, mieszamy i formujemy kotlety - powinny być bardziej
płaskie niż okrągłe, ale pamiętajmy, że ogólnie hamburger ma być duży i
obfitować w składniki i ich ilość. Kotlety smażymy. Bułki kroimy na pół i
tostujemy - np. w sandwicherze lub po prostu dajemy je na kilka minut
do piekarnika na powiedzmy 180 stopni - chodzi o to, żeby były ciepłe,
unikając podgrzewania ich w mikrofalówce bo wtedy są "zwiotczałe".
Później układamy na połowie bułki sałatę, mięso, pokrojone w plastry -
cebulę i pomidora, smarujemy majonezem i przykrywamy drugą połówką
bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz