trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 200 g piersi z kurczaka
- 125 g makaronu ryżowego
- opakowanie przyprawy limonkowej do woka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 jajko
- orzeszki ziemne pokruszone i zrumienione na suchej patelni
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 250 g kapusty pekińskiej (około 1/4 całej kapusty)
- ew. limonka
Pierś z kurczaka kroję w niewielką kostkę. Paprykę myję, usuwam nasiona i
kroję w małą kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam,
następnie podsmażam na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni.
Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam ok. 2-3 minuty, aż zmięknie.
Następnie dodaję pokrojoną pierś z kurczaka i smażę kilka minut. Makaron
ryżowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i pozostawiam na 3 minuty, po tym
czasie odcedzam i przelewam zimną wodą. Dodaję ubite jajko na patelnię,
mieszam, a po chwili wsypuję limonkową przyprawę do woka. Całość smażę
jeszcze przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Wrzucam na patelnię
posiekaną kapustę pekińską i smażę 2 minuty, aż zmięknie. Ryżowy
makaron kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zawartości patelni,
mieszam. Potrawę łączę z orzeszkami, mieszam. Dekoruję całość natką
pietruszki i szczypiorkiem. Dodatkowo do każdej porcji można dodać
cząstkę limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz