niedziela, 28 października 2012

Kuchnia tajska

Pad Thai

trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 125 g makaronu ryżowego
  • opakowanie przyprawy limonkowej do woka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • orzeszki ziemne pokruszone i zrumienione na suchej patelni
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 250 g kapusty pekińskiej (około 1/4 całej kapusty)
  • ew. limonka
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroję w niewielką kostkę. Paprykę myję, usuwam nasiona i kroję w małą kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam, następnie podsmażam na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni. Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam ok. 2-3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodaję pokrojoną pierś z kurczaka i smażę kilka minut. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i pozostawiam na 3 minuty, po tym czasie odcedzam i przelewam zimną wodą. Dodaję ubite jajko na patelnię, mieszam, a po chwili wsypuję limonkową przyprawę do woka. Całość smażę jeszcze przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Wrzucam na patelnię posiekaną kapustę pekińską i smażę 2 minuty, aż zmięknie. Ryżowy makaron kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zawartości patelni, mieszam. Potrawę łączę z orzeszkami, mieszam. Dekoruję całość natką pietruszki i szczypiorkiem. Dodatkowo do każdej porcji można dodać cząstkę limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz