sobota, 27 października 2012

Kuchnia francuska

Delikatny kurczak duszony w białym winie


Składniki
4 porcje:
  • 8 szt pałek z kurczaka
  • 250g małych zwykłych cebulek
  • 250g małych czerwonych cebulek
  • 1,5 szkl białego wina półwytrwanego
  • 1 szkl rosołu lub bulionu z kostki
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól 
  • pieprz
  • Przygotowanie
  • mięso umyć, osuczyć i natrzeć solą i pieprzem
  • cebulki obrać i pokroić na ćwiartki
  • na dużej patelni rozgrzać olej
  • obsmażyć mięso 
  • dodać pokrojone cebulki i chwilę poddusić
  • wlać wino i rosół, dodać liście laurowe
  • dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.50 min
  • następnie ściągnąć pokrywkę i gotować bez przykrycia ok. 20 min.
  • wyciągnąć mięso i cebulę łyżką cedzakową
  • mąkę rozprowadzić w czterech łyżkach wody i zagęścić sos spod mięsa
  • podawać mięso polane sosem, z cebulą i białym pieczywem np. bagietką
Smacznego!
Kurczak przyrządzony w ten sposób jest naprawdę pyszny i delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz