Kuchnia grecka

Kuchnia grecka

Greckie pierogi pieczone z serem feta



Czas przygotowania: 70 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 635 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • CIASTO:
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 15 dag masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • FARSZ:
  • 60 dag miękkiej fety
  • cebula
  • 2–3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • tymianek
  • jajko do posmarowania
  • sól, pieprz
Pyszne pieczone pierogi z serem feta.

Etapy przygotowania

Ciasto : mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, sok z cytryny i ewentualnie 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Farsz : fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
■ Ciasto rozwałkować na grubość 4–5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15–20 minut w temperaturze 200°C.

Kuchnia grecka

Greckie keftedes



Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 świeże kajzerki
  • 2 jajka
  • łyżka musztardy
  • 10 listków świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • sos:
  • 10 dag jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • 20 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Etapy przygotowania

Kajzerki rozdrobnić i zemleć. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać. Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą, jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano w głębokim oleju.
Sos : miętę opłukać, osuszyć, posiekać i z sokiem z cytryny dodać do jogurtu. Sos wymieszać, posolić. Kotleciki podawać na zimno lub na gorąco, z sosem jogurtowo-miętowym.



Kuchnia grecka

Spanakopita - greckie rożki ze szpinakiem

Składniki
ilość sztuk: 27 rożków
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 duże cebule
  • 560 g mrożonego posiekanego szpinaku - rozmrożonego, odcedzonego i dobrze wyciśniętego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 115 g pokruszonego sera feta
  • 4 jajka, lekko rozbełtane
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g gotowego mrożonego ciasta filo
  • 340 g roztopionego masła 
  •  
  • Metoda przygotowania

    Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 1 godz 5 min
     

Kuchnia grecka

Grecka sałatka z makaronem świderki

Składniki
ilość porcji: 10
  • 225 g makaronu świderki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki octu winnego z czerwonego wina
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 210 g (3 szklanki) pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 15 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • 3/4 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1/2 szklanki posiekanej dymki
  • 110 g posiekanych czarnych oliwek    


  • Metoda przygotowania

    Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 10 min | Czas dodatkowy: 2 godz, chłodzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz