Kuchnia grecka
Greckie pierogi pieczone z serem feta
■ Farsz : fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
■ Ciasto rozwałkować na grubość 4–5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15–20 minut w temperaturze 200°C.
Czas przygotowania: 70 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 635 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- CIASTO:
- 35 dag mąki
- jajko
- 15 dag masła
- sok z połowy cytryny
- sól
- FARSZ:
- 60 dag miękkiej fety
- cebula
- 2–3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z cytryny
- tymianek
- jajko do posmarowania
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
■ Ciasto : mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, sok z cytryny i ewentualnie 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.■ Farsz : fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
■ Ciasto rozwałkować na grubość 4–5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15–20 minut w temperaturze 200°C.
Kuchnia grecka
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 świeże kajzerki
- 2 jajka
- łyżka musztardy
- 10 listków świeżej mięty
- sól, pieprz
- 2 szklanki oleju do smażenia
- sos:
- 10 dag jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
- 20 listków świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Etapy przygotowania
Kajzerki rozdrobnić i zemleć. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać. Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą, jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano w głębokim oleju.Sos : miętę opłukać, osuszyć, posiekać i z sokiem z cytryny dodać do jogurtu. Sos wymieszać, posolić. Kotleciki podawać na zimno lub na gorąco, z sosem jogurtowo-miętowym.
Kuchnia grecka
Spanakopita - greckie rożki ze szpinakiem
Składniki
Składniki
ilość sztuk: 27 rożków
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 duże cebule
- 560 g mrożonego posiekanego szpinaku - rozmrożonego, odcedzonego i dobrze wyciśniętego
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 115 g pokruszonego sera feta
- 4 jajka, lekko rozbełtane
- sól i pieprz do smaku
- 450 g gotowego mrożonego ciasta filo
- 340 g roztopionego masła
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 1 godz 5 min
Kuchnia grecka
Składniki
ilość porcji: 10
- 225 g makaronu świderki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki octu winnego z czerwonego wina
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 210 g (3 szklanki) pieczarek pokrojonych w plasterki
- 15 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
- 3/4 szklanki pokruszonego sera feta
- 1/2 szklanki posiekanej dymki
- 110 g posiekanych czarnych oliwek
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 10 min | Czas dodatkowy: 2 godz, chłodzenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz