trudność: łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
- 1 pojedyncza, duża pierś z kurczaka
- 1 duża, czerwona papryka
- 2 łyżeczki pikantnej pasty Tom Yum
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- sól i pieprz
- woda
Kurczaka myjemy, obieramy z błonek i kroimy w większą kosteczkę.
Oprószamy go solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W
międzyczasie myjemy paprykę, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy ją na
średniej długości paseczki. Paprykę podsmażamy na łyżeczce oleju przez
10 minut. Następnie wykładamy ją na talerzyk, a na tej samej patelni
podsmażamy naszego kurczaka przez 5 minut. Kurczaka przekładamy do
rondelka, zalewamy wodą tak aby cały był nią przykryty i dodajemy 2
łyżeczki pasty Tom Yum. Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można
dodać mniej tej pasty. Do rondelka dodajemy również podsmażoną paprykę i
całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze ok 15-20 minut. Sos powinien się
troszkę zredukować i zgęstnieć. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze
soli do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem bądź ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz