piątek, 26 października 2012

Kuchnia tajska

Kurczak Tom yum

trudność: łatwe
czas: 30-60 min



SKŁADNIKI:

  • 1 pojedyncza, duża pierś z kurczaka
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 2 łyżeczki pikantnej pasty Tom Yum
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • sól i pieprz
  • woda
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy, obieramy z błonek i kroimy w większą kosteczkę. Oprószamy go solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W międzyczasie myjemy paprykę, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy ją na średniej długości paseczki. Paprykę podsmażamy na łyżeczce oleju przez 10 minut. Następnie wykładamy ją na talerzyk, a na tej samej patelni podsmażamy naszego kurczaka przez 5 minut. Kurczaka przekładamy do rondelka, zalewamy wodą tak aby cały był nią przykryty i dodajemy 2 łyżeczki pasty Tom Yum. Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej tej pasty. Do rondelka dodajemy również podsmażoną paprykę i całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze ok 15-20 minut. Sos powinien się troszkę zredukować i zgęstnieć. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze soli do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem bądź ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz