Czas przygotowania: 70 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 635 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- CIASTO:
- 35 dag mąki
- jajko
- 15 dag masła
- sok z połowy cytryny
- sól
- FARSZ:
- 60 dag miękkiej fety
- cebula
- 2–3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z cytryny
- tymianek
- jajko do posmarowania
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
■ Ciasto : mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, sok z cytryny i ewentualnie 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.■ Farsz : fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
■ Ciasto rozwałkować na grubość 4–5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15–20 minut w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz