piątek, 26 października 2012

Kuchnia grecka

Greckie pierogi pieczone z serem feta


Czas przygotowania: 70 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Kaloryczność: 635 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • CIASTO:
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 15 dag masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • FARSZ:
  • 60 dag miękkiej fety
  • cebula
  • 2–3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • tymianek
  • jajko do posmarowania
  • sól, pieprz
Pyszne pieczone pierogi z serem feta.

Etapy przygotowania

Ciasto : mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem, dodać jajko, sok z cytryny i ewentualnie 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Farsz : fetę rozdrobnić, utrzeć z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz śmietaną. Przyprawić solą, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonym tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
■ Ciasto rozwałkować na grubość 4–5 mm, wykroić krążki, ułożyć nadzienie i zlepić pierogi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15–20 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz