niedziela, 28 października 2012

Kuchnia hiszpańska

Racuszki hiszpańskie

Składniki, na około 30 racuszków (4 porcje):
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (tylko żółta część)
1 szklanka mąki (wcześniej przesianej)
4 duże jajka

olej roślinny lub oliwa z oliwek do głębokiego smażenia

1 szklanka - 250 ml





Dodatki:
cukier puder do posypania i/lub cynamon
polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady i 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie:
  • W rondelku zagotować mleko, wodę, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i skórkę cytrynową. Wsypać całą mąkę, zmniejszyć płomień i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka i utworzy gładką kulę. Podgrzewać przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  • Ciasto przełożyć do melaksera (jeśli nie mamy melaksera można użyć miksera na wolnych obrotach) i wyrabiać przez 20 sekund, wbijać kolejno jajka i wyrabiać (miksować) przez następne 30 sekund. Jeśli w cieście są grudki, należy przetrzeć je przez sito, rozcierając grudki tłuczkiem. Można spróbować mieszać energicznie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być jednolite.
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia (na głębokość 3 cm). Olej ma być bardzo gorący (jak na pączki). Do rozgrzanego oleju wkładamy po małej łyżeczce ciasta. Racuszki smażyć na odpowiednio dużym ogniu, na złoty kolor (przez około 3 minuty), raz przewracając. Ciasto powinno urosnąć i być puste w środku.
  • Racuszki wyjąć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem i/lub cynamonem. Podawać z polewą czekoladową: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w kuchence mikrofalowej), następnie energicznie wymieszać ze śmietanką kremową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz