trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 2 piersi kacze koniecznie ze skórką,
- garść rukoli,
- czosnek,
- sos rybny,
- pieprz,
- oliwa,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka świeżego imbiru,
Dwie piersi z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy a następnie delikatnie
nacinamy skórkę w podłużne paski. Kawałki mięsa układamy na talerzu
posypujemy pieprzem, nacieramy czosnkiem i imbirem drobno posiekanym,
wcieramy dokładnie skrapiając oliwą, nie solimy ( solenie kaczki podczas
marynaty spowoduje, że mięso będzie twarde i gumowate). Całość
szczelnie przykrywamy folią aby ograniczyć dostęp powietrza, spowoduje
to lepsze przeniknięcie przypraw, wszystko odstawiamy na kilka godzin
lub całą noc do lodówki. Po zamarynowaniu wyciągamy piersi kaczki ,
wkładamy na patelnię bez tłuszczu opiekamy, pamiętajmy że zaczynamy od
opiekania skórki, powstający tłuszcz podczas smażenia w zupełności
wystarczy do upieczenia całości. Opiekamy po 5 minut z każdej strony a
następnie skrapiamy sosem rybnym, oliwą i wszystko ląduje w piekarniku w
naczyniu na 20 minut. Jak piersi kacze będą gotowe zaczynamy od
dekorowania talerza rukolą, rukolę skrapiamy oliwą , pieprzymy i
układamy przekrojony filet kaczy soląc do smaku. Mięso w środku powinno
być różowe a w smaku bardzo delikatne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz