piątek, 26 października 2012

Kuchnia chińska

Kurczak ala Kristofe


trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 2 piersi kacze koniecznie ze skórką,
  • garść rukoli,
  • czosnek,
  • sos rybny,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru,
PRZYGOTOWANIE:
Dwie piersi z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy a następnie delikatnie nacinamy skórkę w podłużne paski. Kawałki mięsa układamy na talerzu posypujemy pieprzem, nacieramy czosnkiem i imbirem drobno posiekanym, wcieramy dokładnie skrapiając oliwą, nie solimy ( solenie kaczki podczas marynaty spowoduje, że mięso będzie twarde i gumowate). Całość szczelnie przykrywamy folią aby ograniczyć dostęp powietrza, spowoduje to lepsze przeniknięcie przypraw, wszystko odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Po zamarynowaniu wyciągamy piersi kaczki , wkładamy na patelnię bez tłuszczu opiekamy, pamiętajmy że zaczynamy od opiekania skórki, powstający tłuszcz podczas smażenia w zupełności wystarczy do upieczenia całości. Opiekamy po 5 minut z każdej strony a następnie skrapiamy sosem rybnym, oliwą i wszystko ląduje w piekarniku w naczyniu na 20 minut. Jak piersi kacze będą gotowe zaczynamy od dekorowania talerza rukolą, rukolę skrapiamy oliwą , pieprzymy i układamy przekrojony filet kaczy soląc do smaku. Mięso w środku powinno być różowe a w smaku bardzo delikatne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz