niedziela, 28 października 2012

Kuchnia indyjska

Kremowa zupa gruszkowa z curry


Składniki (4 porcje):
2 cebule
2 łyżki masła
750 g gruszek
3 ziemniaki
3 pomidory (ew. mala puszka pomidorów bez skorki)
300 ml bulionu
200 ml płynnej śmietanki (może być mleko)
2 łyżeczki ostrego curry (może być też zwykłe curry, trzeba wtedy dodać więcej)
sol, pieprz, ostra papryka w proszku
natka pietruszki

 Sposób przyrządzenia:

Cebule obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki i pokroić w kostkę. W garnku zeszklić na maśle cebule. Do cebuli dodać curry i całość chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem. Dodać pokrojone gruszki, ziemniaki i pomidory. Całość gotować ok. 15 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Do zupy dodać śmietankę (lub mleko) i przyprawić wg. uznania: solą, pieprzem, ostrą papryką i curry. Zupę podawać z posiekana natka pietruszki i groszkiem ptysiowym.
Można podawać na zimno jak i na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz