Kuchnia angielska

Kuchnia angielska

Pasztet z indyka


Składniki
ilość porcji: 4
  • 400 g zimnego ugotowanego indyka
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 85 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • posiekana pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna (do przybrania
  •  Metoda przygotowania
  • Przygotowanie: 15 min
     

Kuchnia angielska

Ryba z frytkami



liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kuchnia brytyjska
Składniki
2 litry oleju roślinnego
950g mączystych ziemniaków
300 ml mąki (1 szklanka + 3 łyżki)
300 ml piwa
1 jajko
sól
4 filety (po 250g) z dorsza lub łupacza, ze skórą, bez łusek i ości
ogórki konserwowe
marynowane jajka

Przygotowanie
Wlać olej do frytkownicy lub głębokiego rondla i zagrzać do temperatury 120°C. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie w słupki grubości 1 cm. Zanurzyć frytki w oleju i smażyć 5 minut. Wyjąć i osączyć. Podgrzać olej do 180°C. Do miski wsypać mąkę i wlać piwo. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do czystej miski. Żółtko wrzucić do miski z mąką i dodać szczyptę soli. Trzepaczką wymieszać mąkę z dodatkami na gładkie ciasto. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę z białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Ponownie zanurzyć frytki w oleju. Rybę zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta i ostrożnie włożyć rybę do oleju ruchem od siebie. Smażyć 3-4 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym. Podawać na talerzu lub gazecie z ogórkiem konserwowym i ewentualnie marynowanym jajkiem.



Kuchnia angielska

Piernik angielski z bakaliami

 Składniki:
  • 3 szklanki rodzynek
  • 1 i 1/4 szklanki sułtanek
  • 3/4 szklanki koryntek
  • 2/3 szklanki pokrojonej kandyzowanej skórki z cytrusów (mieszanka)
  • 1 szklanka obranych migdałów
  • 3/4 szklanki posiekanych daktyli
  • 3/4 szklanki brandy lub sherry (plus 2 lub 3 łyżki dodatkowo)
  • 1 kostka (25 dag) masła
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 i 1/4 szklanki przesianej mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Przełóż do miski rodzynki, sułtanki, koryntki, kandyzowaną skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Polej brandy, przykryj i odstaw na 8 godzin (najlepiej na noc). Rozgrzej piekarnik do 140°C. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Gdy powstanie puszysta, gęsta i kremowa masa, kolejno wbijaj jajka. Każde kolejne jajko dodawaj do masy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie, bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, piecz około 2 godzin. Ostudź w formie. Ciasto możesz podać od razu albo przechować do dwóch miesięcy w szczelnie zamykanym pojemniku.


Kuchnia angielska

Jaja po szkocku


Składniki:
  • mielona cielęcina 50 dag
  • jajka 10
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
Sposób przygotowania:
8 jaj ugotować na twardo. Mięso przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, podzielić na 8 części. Obrane jaja oblepić mięsem, obsypać mąką, obtoczyć najpierw w roztrzepanych jajach, a potem w bułce tartej i ułożyć w koszyczku do smażenia frytek. Koszyk zanurzyć w rozgrzanym oleju i smażyć 6-10 min. Gorące jaja (całe lub przekrojone na pół) podawać z pieczywem, musztardą lub ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz