Kuchnia angielska
Pasztet z indyka
Składniki
Składniki
ilość porcji: 4
- 400 g zimnego ugotowanego indyka
- 1 duża cebula, posiekana
- 85 g masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- posiekana pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- cytryna (do przybrania
- Metoda przygotowania
-
Przygotowanie: 15 min
Kuchnia angielska
liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kuchnia brytyjska
Składniki
2 litry oleju roślinnego
950g mączystych ziemniaków
300 ml mąki (1 szklanka + 3 łyżki)
300 ml piwa
1 jajko
sól
4 filety (po 250g) z dorsza lub łupacza, ze skórą, bez łusek i ości
ogórki konserwowe
marynowane jajka
Przygotowanie
Wlać olej do frytkownicy lub głębokiego rondla i zagrzać do temperatury 120°C. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie w słupki grubości 1 cm. Zanurzyć frytki w oleju i smażyć 5 minut. Wyjąć i osączyć. Podgrzać olej do 180°C. Do miski wsypać mąkę i wlać piwo. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do czystej miski. Żółtko wrzucić do miski z mąką i dodać szczyptę soli. Trzepaczką wymieszać mąkę z dodatkami na gładkie ciasto. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę z białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Ponownie zanurzyć frytki w oleju. Rybę zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta i ostrożnie włożyć rybę do oleju ruchem od siebie. Smażyć 3-4 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym. Podawać na talerzu lub gazecie z ogórkiem konserwowym i ewentualnie marynowanym jajkiem.
Kuchnia angielska
Piernik angielski z bakaliami
Składniki:
Przełóż do miski rodzynki, sułtanki, koryntki, kandyzowaną skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Polej brandy, przykryj i odstaw na 8 godzin (najlepiej na noc). Rozgrzej piekarnik do 140°C. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Gdy powstanie puszysta, gęsta i kremowa masa, kolejno wbijaj jajka. Każde kolejne jajko dodawaj do masy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie, bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, piecz około 2 godzin. Ostudź w formie. Ciasto możesz podać od razu albo przechować do dwóch miesięcy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Składniki:
- 3 szklanki rodzynek
- 1 i 1/4 szklanki sułtanek
- 3/4 szklanki koryntek
- 2/3 szklanki pokrojonej kandyzowanej skórki z cytrusów (mieszanka)
- 1 szklanka obranych migdałów
- 3/4 szklanki posiekanych daktyli
- 3/4 szklanki brandy lub sherry (plus 2 lub 3 łyżki dodatkowo)
- 1 kostka (25 dag) masła
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 i 1/4 szklanki przesianej mąki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Przełóż do miski rodzynki, sułtanki, koryntki, kandyzowaną skórkę cytrusową, migdały i daktyle. Polej brandy, przykryj i odstaw na 8 godzin (najlepiej na noc). Rozgrzej piekarnik do 140°C. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Gdy powstanie puszysta, gęsta i kremowa masa, kolejno wbijaj jajka. Każde kolejne jajko dodawaj do masy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Dodaj namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie, bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij ciastem, piecz około 2 godzin. Ostudź w formie. Ciasto możesz podać od razu albo przechować do dwóch miesięcy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Kuchnia angielska
Składniki:
- mielona cielęcina 50 dag
- jajka 10
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
8 jaj ugotować na twardo. Mięso przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, podzielić na 8 części. Obrane jaja oblepić mięsem, obsypać mąką, obtoczyć najpierw w roztrzepanych jajach, a potem w bułce tartej i ułożyć w koszyczku do smażenia frytek. Koszyk zanurzyć w rozgrzanym oleju i smażyć 6-10 min. Gorące jaja (całe lub przekrojone na pół) podawać z pieczywem, musztardą lub ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz