Kuchnia japońska
Tamagoyaki z kukurydzą
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- olej do posmarowania patelni
- 1 łyżka masła
1) - Jajka ubić dokładnie z wodą i szczyptą soli . 2) - Rozgrzać
patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i
posmarować olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem kuchennym ) . 3) -
Nalać małą łyżką do sosów pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając
patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem Gdy ciasto usmaży się
podwinąć drewniana szpatułką z jednej strony i rolować na
przeciwległy brzeg patelni. 4) - Wlać drugą warstwę ciasta . Posypać
kukurydzą i szczypiorem .Smażymy , a następnie zaczynamy rolować
poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy
brzeg patelni. 5) - Znów wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 4 6)
- następne 2 warstwy robimy jak w punkcie 4 7) - Resztę masy
jajecznej wlewamy warstwami w wolne miejsce ( co raz mniejsze porcje ) i
rolujemy po nich usmażony omlet. Chodzi o to by utworzyło się kilka
wierzchnich warstw bez dodatków które będą wyglądać jak sękacz 8) - Gdy
omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając
patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i
lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok 9) - zsunąć omlet z patelni
na deskę do krojenia i pociąć w plastry . Omlet jest bardzo syty więc
ta porcja wystarczyła nam na 2 osoby.
Kuchnia japońska
trudność: średnie
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 100 gram łososia,
- 50 gram serka mascarpone,
- szczypiorek,
- sól, pieprz do smaku,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
- 1/2 szklanki wody mineralnej,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka rozbić, dodać przyprawy i dokładnie rozbełtać z wodą gazowaną,
smażymy cienkie omlety tak aby były elastyczne. Ostudzamy i wykrawamy
równe kawałki o wymiarach około 10-15 cm ( będą łatwe do formowania
kształtu) Do gotowego ciasta jajecznego na środek wkładamy mieszankę
pokrojonego łososia w kostkę z mascarpone z przyprawami i zieleniną,
wszystko ładnie zawijamy i zawiązujemy szczypiorkiem. Dekorujemy ładnie i
romantycznie talerz wykładamy gotowe miłosne sakiewki, podajemy
ukochanej dobre wino i wspominamy najwspanialsze chwile.
Kuchnia japońska
Japońska przystawka z tofu z chrupiącą posypką
Samo tofu dla przeciętnego Europejczyka jest kompletnie bez smaku, doskonale jednak absorbuje smaki innych składników. Najlepszym tego przykładem jest ta przystawka, z pyszną posypką i oblana smakowitym sosem – sprawi, że do tofu przekona się każdy. Ta wykwintna i oryginalna przystawka zrobi wrażenie na Twoich gościach.
składniki na 4 porcje:
przygotowanie:
Przygotuj sos: w małym garnuszku zagotuj mirin, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sos sojowy i konbu. Wstaw do lodówki do ostygnięcia.
Odsącz tofu z nadmiaru wody (obwiń kostki papierem kuchennym) i wstaw do lodówki na czas przygotowania posypki.
Potnij boczek na małe kostki (wielkości skwarek) i usmaż go na małej patelni aż uzyskasz chrupiące skwarki.
Posiekaj orzechy i szczypiorek i zmieszaj ze zmielonym imbirem.
Wyjmij tofu z lodówki, usuń papier, umieść na talerzu, na którym będzie podawany i posyp boczkiem, orzechami ze szczypiorkiem i imbirem, bazylią, mięta i sezamem.
Polewaj boki bloczków tofu sosem, staraj się nie polewać góry z posypką.
Samo tofu dla przeciętnego Europejczyka jest kompletnie bez smaku, doskonale jednak absorbuje smaki innych składników. Najlepszym tego przykładem jest ta przystawka, z pyszną posypką i oblana smakowitym sosem – sprawi, że do tofu przekona się każdy. Ta wykwintna i oryginalna przystawka zrobi wrażenie na Twoich gościach.
składniki na 4 porcje:
- 600g miękkiego tofu (silken)
- 15g boczku
- 25g orzechów włoskich
- 30g szczypiorku
- 20g świeżego imbiru, zmielonego
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i mięty
- 1 łyżeczka uprażonego białego sezamu
- 50ml mirinu
- 100ml sosu sojowego
- 10cm kawałek konbu, wytartego ze słonego nalotu na wierzchu
przygotowanie:
Przygotuj sos: w małym garnuszku zagotuj mirin, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sos sojowy i konbu. Wstaw do lodówki do ostygnięcia.
Odsącz tofu z nadmiaru wody (obwiń kostki papierem kuchennym) i wstaw do lodówki na czas przygotowania posypki.
Potnij boczek na małe kostki (wielkości skwarek) i usmaż go na małej patelni aż uzyskasz chrupiące skwarki.
Posiekaj orzechy i szczypiorek i zmieszaj ze zmielonym imbirem.
Wyjmij tofu z lodówki, usuń papier, umieść na talerzu, na którym będzie podawany i posyp boczkiem, orzechami ze szczypiorkiem i imbirem, bazylią, mięta i sezamem.
Polewaj boki bloczków tofu sosem, staraj się nie polewać góry z posypką.
Kuchnia japońska
Składniki
- ryż do sushi (ilość musi być dostosowana do ilości maki, które chcemy zrobic – na pokrycie 3 mat nori zużywa się około szklanki ryżu)
- ocet ryżowy
- maty yaki-nori (yaki znaczy, że maty już były prażone)
- wasabi
- sos sojowy dobrej jakości
- kawałek surowego lub wędzonego łososia
- serek philadelphia
- ogórek
- plaster surowego łososia, podsmażonego na patelni
- dojrzałe avocado
- marynowany imbir
- kawałek surowego łososia
- serek feta
- ogórek
przygotowanie:
Gotujemy ryż do sushi wg. wskazówek podanych tutaj
Tniemy wszystkie składniki na paski.
Rozsmarowujemy ryż drewnianą łyżka na matach nori, wzdłuż jednego brzegu układamy składniki danego maki i rolujemy za pomocą bambusowej maty. Gotowy rulon tniemy na plastry.
Podajemy oczywiście z sosem sojowym dobrej jakości, wasabi i marynowanym imbirem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz