Kuchnia japońska

 

Kuchnia japońska

Tamagoyaki z kukurydzą

trudność: łatwe
czas: 1-30 min


SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • olej do posmarowania patelni
  • 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
1) - Jajka ubić dokładnie z wodą i szczyptą soli . 2) - Rozgrzać patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i posmarować olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem kuchennym ) . 3) - Nalać małą łyżką do sosów pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem Gdy ciasto usmaży się podwinąć drewniana szpatułką z jednej strony i rolować na przeciwległy brzeg patelni. 4) - Wlać drugą warstwę ciasta . Posypać kukurydzą i szczypiorem .Smażymy , a następnie zaczynamy rolować poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni. 5) - Znów wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 4 6) - następne 2 warstwy robimy jak w punkcie 4 7) - Resztę masy jajecznej wlewamy warstwami w wolne miejsce ( co raz mniejsze porcje ) i rolujemy po nich usmażony omlet. Chodzi o to by utworzyło się kilka wierzchnich warstw bez dodatków które będą wyglądać jak sękacz 8) - Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok 9) - zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry . Omlet jest bardzo syty więc ta porcja wystarczyła nam na 2 osoby.

Kuchnia japońska

Sakiewki z łososia

trudność: średnie
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 100 gram łososia,
  • 50 gram serka mascarpone,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
  • 1/2 szklanki wody mineralnej,
 


PRZYGOTOWANIE:
Jajka rozbić, dodać przyprawy i dokładnie rozbełtać z wodą gazowaną, smażymy cienkie omlety tak aby były elastyczne. Ostudzamy i wykrawamy równe kawałki o wymiarach około 10-15 cm ( będą łatwe do formowania kształtu) Do gotowego ciasta jajecznego na środek wkładamy mieszankę pokrojonego łososia w kostkę z mascarpone z przyprawami i zieleniną, wszystko ładnie zawijamy i zawiązujemy szczypiorkiem. Dekorujemy ładnie i romantycznie talerz wykładamy gotowe miłosne sakiewki, podajemy ukochanej dobre wino i wspominamy najwspanialsze chwile.

 

 

Kuchnia japońska

Japońska przystawka z tofu z chrupiącą posypką



Samo tofu dla przeciętnego Europejczyka jest kompletnie bez smaku, doskonale jednak absorbuje smaki innych składników. Najlepszym tego przykładem jest ta przystawka, z pyszną posypką i oblana smakowitym sosem – sprawi, że do tofu przekona się każdy. Ta wykwintna i oryginalna przystawka zrobi wrażenie na Twoich gościach.
składniki na 4 porcje:

  • 600g miękkiego tofu (silken)
  • 15g boczku
  • 25g orzechów włoskich
  • 30g szczypiorku
  • 20g świeżego imbiru, zmielonego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i mięty
  • 1 łyżeczka uprażonego białego sezamu
sos:
  • 50ml mirinu
  • 100ml sosu sojowego
  • 10cm kawałek konbu, wytartego ze słonego nalotu na wierzchu

przygotowanie:
Przygotuj sos: w małym garnuszku zagotuj mirin, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sos sojowy i konbu. Wstaw do lodówki do ostygnięcia.
Odsącz tofu z nadmiaru wody (obwiń kostki papierem kuchennym) i wstaw do lodówki na czas przygotowania posypki.
Potnij boczek na małe kostki (wielkości skwarek) i usmaż go na małej patelni aż uzyskasz chrupiące skwarki.
Posiekaj orzechy i szczypiorek i zmieszaj ze zmielonym imbirem.
Wyjmij tofu z lodówki, usuń papier, umieść na talerzu, na którym będzie podawany i posyp boczkiem, orzechami ze szczypiorkiem i imbirem, bazylią, mięta i sezamem.
Polewaj boki bloczków tofu sosem, staraj się nie polewać góry z posypką.

Kuchnia japońska

Szybkie Sushi maki

 Składniki

  • ryż do sushi (ilość musi być dostosowana do ilości maki, które chcemy zrobic – na pokrycie 3 mat nori zużywa się około szklanki ryżu)
  • ocet ryżowy
  • maty yaki-nori (yaki znaczy, że maty już były prażone)
  • wasabi
  • sos sojowy dobrej jakości
philadelphia roll: (w naszej wersji powinno być dla zapominalskich bo zrolowaliśmy ryżem do środka)
  • kawałek surowego lub wędzonego łososia
  • serek philadelphia
  • ogórek
maki ze smażonym łososiem:
  • plaster surowego łososia, podsmażonego na patelni
  • dojrzałe avocado
  • marynowany imbir
maki z fetą:
  • kawałek surowego łososia
  • serek feta
  • ogórek

przygotowanie:
Gotujemy ryż do sushi wg. wskazówek podanych tutaj
Tniemy wszystkie składniki na paski.
Rozsmarowujemy ryż drewnianą łyżka na matach nori, wzdłuż jednego brzegu układamy składniki danego maki i rolujemy za pomocą bambusowej maty. Gotowy rulon tniemy na plastry.
Podajemy oczywiście z sosem sojowym dobrej jakości, wasabi i marynowanym imbirem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz