piątek, 26 października 2012

Kuchnia malezyjska

Satay szaszłyk z kurczaka


składniki na 4 osoby (porcja do piwa):

przygotowanie marynaty:
Nasiona kolendry i kopru włoskiego wrzucamy do blendera i proszkujemy. Teraz dodajemy reszte posiekanych składników i miksujemy na gładką pastę. Jak jest za gęsta to można dodać łyżkę albo 2 wody.
Kurczka tniemy na kawalki 5 x 2cm i marynujemy w paście co najmniej godzinę.
przygotowanie dipu:
Rozkrusz orzeszki w moździerzu i odstaw.
Pokrój chili, czosnek, szalotki, trawę cytrynową, galangal i nasiona kolendry, rozetrzyj na pastę w moździerzu lub blenderze. Rozgrzej olej i smaż chwilę. Dodaj orzeszki ziemne, sok tamaryndowca, wodę, cukier, słodki sos sojowy i dokładnie wymieszaj. Gotuja na wolnym ogniu ciągle mieszając, przez 3 minuty, aż sos orzeszkami ziemnymi zrobi się gładki. Podawać w temperaturze pokojowej.
Kurczaka nabijamy na patyczki i grillujemy na średnio gorącym węglu. Obracamy tylko raz. Podajemy z dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz