Zapiekanka makaronowo-serowa
Gotowe w
1 godz 10 min
Dodano do ulubionych przez 2 użytkowników
Składniki
ilość porcji: 6
-
1 opakowanie (450 g) makaronu kolanka
-
450 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) w plasterkach
-
1 łyżka masła
-
sól i pieprz do smaku
-
1 puszka (450 ml) niesłodzonego skondensowanego mleka
-
-
- Metoda przygotowania
-
Przygotowanie: 10 min
| Gotowanie: 1 godz
1.
Nagrzać piekarnik do 190°C. W dużym garnku zagotować osoloną wodę,
wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente,
odcedzić.
2.
Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne. Ułożyć na dnie
1/4 ugotowanego makaronu, a na to położyć 1/4 sera. Porozkładać na
wierzchu kawałeczki masła i doprawić solą i pieprzem. Powtórzyć warstwy w
tej samej kolejności trzykrotnie. Na koniec polać wszystko równomiernie
skondensowanym mlekiem.
3.
Piec bez przykrycia przez godzinę, lub do momentu gdy wierzch nabierze złotobrązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz