Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka

Rollo z kurczaka 


Rollo z kurczaka - składniki:
Rollo z kurczaka - sposób przygotowania: Szynkę pokroić w plastry o boku 0,5 cm. Ser i pieczarki zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić na cienkie plasterki. Cebule posiekaj. Czosnek posiekać i utrzeć z solą, pieprzem i oregano. Rozgrzać na patelni połowę oleju i przesmażyć paprykę z czosnkiem i posiekaną cebulą. Zawartość patelni wymieszać z szynką i serem. doprawić do smaku. Piersi z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Posmarować każdy płat musztardą, oprószyć przyprawami, nałożyć farsz i całość zwinąć za pomocą folii aluminiowej. Roladki wstawić na około 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 170'. Gotowe! Najlepiej podawać z sosem koperkowym.

Kuchnia niemiecka

Golonka po bawarsku


Golonka po bawarsku - składniki:
Golonka po bawarsku - sposób przygotowania: Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200°C. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250°C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przetrzyj przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo.

 

 

Kuchnia niemiecka

Pieczeń po bawarsku



trudność: średnie
czas: >60 min



SKŁADNIKI:

  • 1 i ½ kg szynki wieprzowej ze skórą
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • Łyżka goździków
  • 330ml jasnego piwa
  • Marynata:
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Ząbek czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek zostawiamy w łupince. Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku. Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę. Mięso podajemy z sosem i upieczonymi warzywami. Idealnym dodatkiem są drożdżowe bułeczki ugotowane na parze.

Kuchnia niemiecka

Fasola szparagowa, gruszki i boczek 
tradycyjna potrawa północnych Niemiec

 
Składniki
dla 2 osob:
30 dag przerosnietego boczku, moze tez byc podwedzany
1/2 l. wody
1/2 kg fasoli szparagowej
2 galazki zielonego czabru lub 1 lyzeczka suszonego
4 male gruszki lub 2 duze (takie, ktore nadaja sie na przetwory, czyli nie za miekkie)
sol i pieprz


Do garka wlewamy wode i gotujemy boczek ok. 1/2 godziny. Mozna boczek wczesniej pokroic, to nie trzeba bedzie kroic goracego. Ja zagotowuje i pierwsza wody zlewam, coby troche zmniejszyc ilosc tluszczu. Czas gotowania zalezy od rodzaju boczku, jaki wezmiemy, podalam dla surowego.
Fasole oczyscic, umyc i przelamac na pol, wrzucic na boczek i posypac czabrem, na nia ulozyc umyte i oczyszczony z szypulek gruszki (ogonki zostawiamy, a duze gruszki kroimy na pol). Calosc gotujemy ok. 15-20 minut az fasola i gruszki beda miekkie.
Po tym czasie wyjmujemy ugotowany boczek i gruszki, a fasole doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Mozemy podac z ziemniakami z wody. Podajemy tak, jak na zdjeciu: na fasoli ukladamy paski boczku. Ja jeszcze posypalam koperkiem, a w przepisie bylo, ze powstaly sos mozna zagescic i polac potrawe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz