trudność: łatwe
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 500 solonych filetów z dorsza
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 mala cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia kulek
- olej do smażenia
- Sos:
- 100 g sera feta
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-4 ząbki czosnku
Flety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka
godzin,wodę zmieniamy dwukrotnie.Nastepnie filety pluczemy,zalewamy
ponownie zimną wodą i gotujemy przez 5-10 min.Ugotowane odcedzamy z wody
i rozdrabniamy dlonią lub widelcem.Dodajemy pietruszkę,pokrojoną
cebulkę,galke muszkatałową,sól i pieprz.Ziemniaki gotujemy w lekko
osolonej wodzie,ugotowane odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko cieple
ziemniaki łączymy z rybą .Formujemy małe kulki i obtaczamy je w mące.Na
patelnię wlewamy dosc duża ilosć oleju i smażymy kulki do ladnego
zarumienienia się z obu stron.Nadmiar tłuszczu odsączamy poprzez
ulożenie kulek na papierze kuchennym.Podajemy na cieplo lub zimno z
sosem i sałatką.Sos przygotujemy poprzez dokladne zmiksowanie fery z
jogurtem i czosnkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz