sobota, 27 października 2012

Kuchnia portugalska

Małe kulki rybno-ziemniaczane

  trudność: łatwe
czas: >60 min



SKŁADNIKI:

  • 500 solonych filetów z dorsza
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1 mala cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia kulek
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 100 g sera feta
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-4 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Flety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka godzin,wodę zmieniamy dwukrotnie.Nastepnie filety pluczemy,zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez 5-10 min.Ugotowane odcedzamy z wody i rozdrabniamy dlonią lub widelcem.Dodajemy pietruszkę,pokrojoną cebulkę,galke muszkatałową,sól i pieprz.Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,ugotowane odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko cieple ziemniaki łączymy z rybą .Formujemy małe kulki i obtaczamy je w mące.Na patelnię wlewamy dosc duża ilosć oleju i smażymy kulki do ladnego zarumienienia się z obu stron.Nadmiar tłuszczu odsączamy poprzez ulożenie kulek na papierze kuchennym.Podajemy na cieplo lub zimno z sosem i sałatką.Sos przygotujemy poprzez dokladne zmiksowanie fery z jogurtem i czosnkiem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz