niedziela, 28 października 2012

Kuchnia indonezyjska

Paprykowe nasi goreng

 SKŁADNIKI:

  • ryż długoziarnisty 100g;
  • 2 jajka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia;
  • 1 marchewka;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 łyżka zmielonego chili;
  • 2 łyżki sosu sojowego.
PRZYGOTOWANIE:
ryż ugotować wcześniej i pozostawić do wystygnięcia (może być pozostały z poprzedniego dnia). Pokroić w słupki marchewkę oraz wszystkie rodzaje papryki. Cebule pokroić w pióra. Drobno posiekać czosnek. Do miseczki włożyć posiekany czosnek razem z częścią cebuli oraz dodać małą łyżeczkę zmielonego chili - zblendować, po czym wrzucić na rozgrzaną na patelni lub woku oliwę z oliwek. Smażyć około minuty, a następnie dorzucić na patelnię paprykę, marchewkę oraz resztę cebuli. Smażyć około 3 minut mieszając. W tym samym czasie zacząć smażyć na drugiej patelni jajecznicę - doprawić ją solą i pieprzem. Gdy jajecznica nie będzie jeszcze dobrze usmażona - przerzucić ją na patelnię z warzywami. Dodać zimny ryż oraz dwie łyżeczki sosu sojowego. Wymieszać i smażyć jeszcze około dwóch minut. Danie można podawać ze świeżą posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz