trudność: średnie
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 1 i ½ kg szynki wieprzowej ze skórą
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki płynnego miodu
- Łyżka goździków
- 330ml jasnego piwa
- Marynata:
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka pieprzu
- Ząbek czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 łyżeczki mielonego kminku
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem,
kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele
angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę
zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do
naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i
pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W tym czasie obieramy marchewkę,
pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek
zostawiamy w łupince. Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z
piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w
kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do
naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku.
Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę. Mięso podajemy z sosem i
upieczonymi warzywami. Idealnym dodatkiem są drożdżowe bułeczki
ugotowane na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz