piątek, 26 października 2012

Kuchnia turecka

Bakłażany nadziewane baraniną i ryżem


Składniki

bakłażan     1 kg
ryż      10 dkg
baranina   20 dkg  

cebula   5 dkg
margaryna   2 dkg
masło   3 dkg
koperek   1 łyżeczka
pietruszka   1 łyżka
jajka   1 szt
przecier pomidorowy   5 dkg
sok cytrynowy   1 według uznania
cukier   1 według uznania
sól i pieprz   1 według uznania


Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zarumienić na tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojoną cebulę, 3 - 4 łyżki wody, dusić do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Ryż ugotować na sypko. Kiedy mięso jest już miękkie, wyjąć ostudzić i pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z ugotowanym ryżem, koperkiem i jajkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Bakłażany umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 2 części i wyjąć przy pomocy łyżeczki miąższ. Do połówek bakłażanów nałożyć nadzienie, włożyć bakłażany do naczynia żaroodpornego, dodać 250 ml wody, wstawić do rozgrzanego piekarnika i opiekać. W czasie zapiekania wyparowany płyn uzupełniać wodą. Przyrządzić sos: z masła i mąki przygotować jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić sokiem z cytryny i cukrem. Zagotować, wyłożyć na półmisek i polać powstałym sosem. Posypać zieloną pietruszką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz