poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia włsoka

Ravioli z dynią

Składniki, 4 porcje:
Farsz:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 szklanka purée z dyni *
4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania
1 łyżka mielonych migdałów lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 płaska łyżka bułki tartej
1 jajko
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:

300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)
2 jajka + 1 żółtko
1 łyżeczka soli
3 - 4 łyżki wody
1 białko jaja

Dodatki: masło i świeża szałwia

Przygotowanie:
  • Farsz: Przygotować purée z dyni według wskazówek poniżej. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Odmierzyć 1 szklankę purée z dyni i wymieszać z cebulą, Parmezanem, mielonymi migdałami, bułką tartą, jajkiem, doprawić solą oraz pieprzem. W wersji nadzienia z imbirem zamiast mielonych migdałów, dodać imbir do zeszklonej cebuli i chwilę razem podsmażyć na patelni, dalej postępować jak wyżej. Nadzienie wstawić do lodówki na godzinę (można przygotować dzień wcześniej).
  • Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
  • Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.
  • Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni, usunąć pianę, dodać garść liści szałwii. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, wymieszać, podgrzać, posypać świeżo zmielonym pieprzem i doprawić solą. Wyłożyć na talerz i posypać tartym Parmezanem.

Przygotowanie ciasta mikserem:

Używając miksera zaopatrzonego w mieszadło, mąkę przesiać do misy miksera, posolić, włączyć mikser na wolnych obrotach, dodać najpierw żółtko, następnie jajka. Mieszać aż składniki się połączą, dodając w miarę potrzeby wodę. Dłońmi uformować kulę i zawinąć ją w ściereczkę. Odstawić na 1 godzinę. Zamontować przystawkę miksera do rolowania. Kawałki ciasta najpierw rozwałkować wałkiem na 1 cm placki, następnie przepuścić je przez maszynkę, najpierw 2 razy na programie 1, następnie 2 - 3 razy na programie 4. Dalej postępować jak wyżej.

* Purée z dyni:
Dynię kroję na duże kawałki razem ze skorupą. Odrzucam środek z pestkami i pozostawiam sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni układam na blasze do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę do miękkości (maksymalnie przez 1 godzinę). Łyżką wybieram miąższ ze skorupy, zawijam go w ściereczkę, mocno wyciskam cały sok. Odsączoną, suchą dynię miksuję blenderem na purée.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz