1.
Nagrzać piekarnik do 175°C.
2.
Nagrzać olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i powoli
podsmażać, mieszając, aż się zeszkli. Dodać szpinak, koper i mąkę.
Podsmażać około 10 minut, aż większość wody wyparuje. Zdjąć z ognia.
Wmieszać ser feta, jajka, sól i pieprz.
3.
Zdjąć jeden arkusz filo ze stosu i lekko ale równomiernie posmarować
masłem za pomocą pędzelka. Na posmarowanej stronie położyć drugi arkusz
ciasta i docisnąć oba arkusze razem. Złożone arkusze pociąć w długie
paski o szerokości około 8 cm. Pozostałe ciasto przykryć w tym czasie
folią, aby nie wyschło.
4.
Położyć jeden przygotowany pasek ciasta na stolnicy, wąskim końcem do
siebie. Nałożyć na ten koniec łyżkę nadzienia w odległości 2,5 cm od
brzegu. Przełożyć prawy dolny róg ciasta ponad nadzieniem ku lewej
krawędzi, aby utworzyć trójkąt. Powstały trójkąt zawinąć ponownie w
ciasto, obracając go wzdłuż równoległej do siebie krawędzi. Następnie
obrócić trójkąt wzdłuż przeciwprostokątnej i tak kontynuować obracanie,
aż do końca uciętego pasa ciasta. Powtarzać całą procedurę, aż do
wykorzystania całego ciasta filo.
5.
Ułożyć gotowe rożki na dużej blasze do pieczenia i posmarować
pozostałym masłem za pomocą pędzelka. Piec w nagrzanym piekarniku, aż
nabiorą złotego koloru (około 45 minut do 1 godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz