Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska

Escabeche czyli rybki po portugalsku

trudność: łatwe
czas: >60 min



SKŁADNIKI:

  • 1 kg małych rybek (mogą być flądry)
  • masło sklarowane do smażenia ryb
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka octu winnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny i chili do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę wlewamy do rondla, zagrzewamy ją, szklimy w niej posiekane cebule. Dodajemy startą w łezkę marchew, posiekany czosnek i resztę przypraw do smaku. Dusimy marchew do miękkości na końcu wlewamy ocet winny i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Rybki Czyścimy, filetujemy i smażymy na maśle na złoty kolor. Wlewamy do półmiska połowę marynaty, układamy w niej rybki, zalewamy resztą. Przykrywamy danie folią i wstawiamy do lodówki na kilka dni.

Kuchnia portugalska

Małe kulki rybno-ziemniaczane

  trudność: łatwe
czas: >60 min



SKŁADNIKI:

  • 500 solonych filetów z dorsza
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1 mala cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia kulek
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 100 g sera feta
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-4 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Flety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka godzin,wodę zmieniamy dwukrotnie.Nastepnie filety pluczemy,zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez 5-10 min.Ugotowane odcedzamy z wody i rozdrabniamy dlonią lub widelcem.Dodajemy pietruszkę,pokrojoną cebulkę,galke muszkatałową,sól i pieprz.Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,ugotowane odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko cieple ziemniaki łączymy z rybą .Formujemy małe kulki i obtaczamy je w mące.Na patelnię wlewamy dosc duża ilosć oleju i smażymy kulki do ladnego zarumienienia się z obu stron.Nadmiar tłuszczu odsączamy poprzez ulożenie kulek na papierze kuchennym.Podajemy na cieplo lub zimno z sosem i sałatką.Sos przygotujemy poprzez dokladne zmiksowanie fery z jogurtem i czosnkiem





Kuchnia portugalska

Chrupiące kalmary



Składniki:
kalmary
175g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka papryki w proszku
250 ml zimnej wody
olej do smażenia
do dekoracji: limonki i cytryny

Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i paprykę. Zrobić dołek w mące i dolać około 1/3 wody, wymieszać trzepaczką, nadal mieszając dolewać wodę aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. Kalmary sprawić—odkroić macki, usunąć twarde żwacze, wszystkie zrogowacenia (wyglądają jak kawałki przezroczystego plastiku). Tuszkę pokroić w paski, a macki - w krążki pod kątem, odciąć „dziób” na końcu macek. Kawałki oprószyć mąką i delikatnie pomieszać palcami, włożyć do ciasta i potrząsnąć miską, aby ciasto równomiernie pokryło kawałki. Rozgrzać olej we frytkownicy lub w naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu. W rozgrzanym oleju zanurzać kawałki kalmara (można użyć w tym celu szczypiec lub widelca). Każdy kawałek smażyć 3-4 minuty, a po wyjęciu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ściąć czubki z limonek i cytryn i pokroić w ćwiartki. Usmażone krążki kalmarów ułożyć w stosik na dużym talerzu, podawać przybrane ćwiartkami limonek i cytryn oraz posypane szczyptą papryki.


Kuchnia portugalska

Krewetki piri-piri



Składniki:
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki łagodnej chili w proszku
250 ml soku z cytryny
1½ łyżeczki posiekanego imbiru
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
12 surowych krewetek
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Wymieszaj w płytkiej misce słodką paprykę, chili, sok z cytryny, imbir, czosnek i sól. Obtocz krewetki i pozostaw je w marynacie przez godzinę. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż krewetki z obu stron, obracając co jakiś czas, aż będą dobrze zrumienione i nie szkliste. Podawaj natychmiast wraz z miseczkami z wodą do płukania palców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz