Kuchnia portugalska
Escabeche czyli rybki po portugalsku
trudność: łatwe
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
trudność: łatwe
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 1 kg małych rybek (mogą być flądry)
- masło sklarowane do smażenia ryb
- 1 szklanka oliwy
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 szklanka octu winnego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny i chili do smaku
Oliwę wlewamy do rondla, zagrzewamy ją, szklimy w niej posiekane cebule.
Dodajemy startą w łezkę marchew, posiekany czosnek i resztę przypraw do smaku.
Dusimy marchew do miękkości na końcu wlewamy ocet winny i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut.
Rybki Czyścimy, filetujemy i smażymy na maśle na złoty kolor.
Wlewamy do półmiska połowę marynaty, układamy w niej rybki, zalewamy resztą.
Przykrywamy danie folią i wstawiamy do lodówki na kilka dni.
Kuchnia portugalska
trudność: łatwe
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 500 solonych filetów z dorsza
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 mala cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia kulek
- olej do smażenia
- Sos:
- 100 g sera feta
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-4 ząbki czosnku
Flety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka
godzin,wodę zmieniamy dwukrotnie.Nastepnie filety pluczemy,zalewamy
ponownie zimną wodą i gotujemy przez 5-10 min.Ugotowane odcedzamy z wody
i rozdrabniamy dlonią lub widelcem.Dodajemy pietruszkę,pokrojoną
cebulkę,galke muszkatałową,sól i pieprz.Ziemniaki gotujemy w lekko
osolonej wodzie,ugotowane odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko cieple
ziemniaki łączymy z rybą .Formujemy małe kulki i obtaczamy je w mące.Na
patelnię wlewamy dosc duża ilosć oleju i smażymy kulki do ladnego
zarumienienia się z obu stron.Nadmiar tłuszczu odsączamy poprzez
ulożenie kulek na papierze kuchennym.Podajemy na cieplo lub zimno z
sosem i sałatką.Sos przygotujemy poprzez dokladne zmiksowanie fery z
jogurtem i czosnkiem
Kuchnia portugalska
Składniki:
kalmary
175g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka papryki w proszku
250 ml zimnej wody
olej do smażenia
do dekoracji: limonki i cytryny
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i paprykę. Zrobić dołek w mące i dolać około 1/3 wody, wymieszać trzepaczką, nadal mieszając dolewać wodę aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. Kalmary sprawić—odkroić macki, usunąć twarde żwacze, wszystkie zrogowacenia (wyglądają jak kawałki przezroczystego plastiku). Tuszkę pokroić w paski, a macki - w krążki pod kątem, odciąć „dziób” na końcu macek. Kawałki oprószyć mąką i delikatnie pomieszać palcami, włożyć do ciasta i potrząsnąć miską, aby ciasto równomiernie pokryło kawałki. Rozgrzać olej we frytkownicy lub w naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu. W rozgrzanym oleju zanurzać kawałki kalmara (można użyć w tym celu szczypiec lub widelca). Każdy kawałek smażyć 3-4 minuty, a po wyjęciu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ściąć czubki z limonek i cytryn i pokroić w ćwiartki. Usmażone krążki kalmarów ułożyć w stosik na dużym talerzu, podawać przybrane ćwiartkami limonek i cytryn oraz posypane szczyptą papryki.
Kuchnia portugalska
Składniki:
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki łagodnej chili w proszku
250 ml soku z cytryny
1½ łyżeczki posiekanego imbiru
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
12 surowych krewetek
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Wymieszaj w płytkiej misce słodką paprykę, chili, sok z cytryny, imbir, czosnek i sól. Obtocz krewetki i pozostaw je w marynacie przez godzinę. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż krewetki z obu stron, obracając co jakiś czas, aż będą dobrze zrumienione i nie szkliste. Podawaj natychmiast wraz z miseczkami z wodą do płukania palców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz