piątek, 26 października 2012

Kuchnia japońska

Szybkie Sushi maki

 Składniki

  • ryż do sushi (ilość musi być dostosowana do ilości maki, które chcemy zrobic – na pokrycie 3 mat nori zużywa się około szklanki ryżu)
  • ocet ryżowy
  • maty yaki-nori (yaki znaczy, że maty już były prażone)
  • wasabi
  • sos sojowy dobrej jakości
philadelphia roll: (w naszej wersji powinno być dla zapominalskich bo zrolowaliśmy ryżem do środka)
  • kawałek surowego lub wędzonego łososia
  • serek philadelphia
  • ogórek
maki ze smażonym łososiem:
  • plaster surowego łososia, podsmażonego na patelni
  • dojrzałe avocado
  • marynowany imbir
maki z fetą:
  • kawałek surowego łososia
  • serek feta
  • ogórek

przygotowanie:
Gotujemy ryż do sushi wg. wskazówek podanych tutaj
Tniemy wszystkie składniki na paski.
Rozsmarowujemy ryż drewnianą łyżka na matach nori, wzdłuż jednego brzegu układamy składniki danego maki i rolujemy za pomocą bambusowej maty. Gotowy rulon tniemy na plastry.
Podajemy oczywiście z sosem sojowym dobrej jakości, wasabi i marynowanym imbirem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz