piątek, 26 października 2012

Kuchnia włoska

Spaghetti z boczkiem pancetta e pecorino


Składniki:
  • 50 dag spaghetti
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 dag boczku pancetta (albo innego boczku, byle nie wędzonego)
  • 4 duże pomidory
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 15 dag sera pecorino
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę: cebulę i boczek, i smażyć ok. 5 minut.
Zmniejsz ogień, dodaj pomidory i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
W międzyczasie zagotuj wodę z odrobiną soli i ugotuj makaron al dente. Odsącz makaron i dodaj do sosu. Wymieszaj całość i dodaj ser pecorino, jeszcze raz zamieszaj i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz