Ryba z frytkami
liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kuchnia brytyjska
Składniki
2 litry oleju roślinnego
950g mączystych ziemniaków
300 ml mąki (1 szklanka + 3 łyżki)
300 ml piwa
1 jajko
sól
4 filety (po 250g) z dorsza lub łupacza, ze skórą, bez łusek i ości
ogórki konserwowe
marynowane jajka
Przygotowanie
Wlać olej do frytkownicy lub głębokiego rondla i zagrzać do temperatury
120°C. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie w
słupki grubości 1 cm. Zanurzyć frytki w oleju i smażyć 5 minut. Wyjąć i
osączyć. Podgrzać olej do 180°C. Do miski wsypać mąkę i wlać piwo.
Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do czystej miski. Żółtko
wrzucić do miski z mąką i dodać szczyptę soli. Trzepaczką wymieszać mąkę
z dodatkami na gładkie ciasto. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na
sztywną pianę. Przełożyć pianę z białek do ciasta i delikatnie
wymieszać. Ponownie zanurzyć frytki w oleju. Rybę zanurzyć w cieście,
strząsnąć nadmiar ciasta i ostrożnie włożyć rybę do oleju ruchem od
siebie. Smażyć 3-4 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym.
Podawać na talerzu lub gazecie z ogórkiem konserwowym i ewentualnie
marynowanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz