piątek, 26 października 2012

Kuchnia angielska

Ryba z frytkami


liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kuchnia brytyjska
Składniki
2 litry oleju roślinnego
950g mączystych ziemniaków
300 ml mąki (1 szklanka + 3 łyżki)
300 ml piwa
1 jajko
sól
4 filety (po 250g) z dorsza lub łupacza, ze skórą, bez łusek i ości
ogórki konserwowe
marynowane jajka

Przygotowanie
Wlać olej do frytkownicy lub głębokiego rondla i zagrzać do temperatury 120°C. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie w słupki grubości 1 cm. Zanurzyć frytki w oleju i smażyć 5 minut. Wyjąć i osączyć. Podgrzać olej do 180°C. Do miski wsypać mąkę i wlać piwo. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do czystej miski. Żółtko wrzucić do miski z mąką i dodać szczyptę soli. Trzepaczką wymieszać mąkę z dodatkami na gładkie ciasto. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę z białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Ponownie zanurzyć frytki w oleju. Rybę zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta i ostrożnie włożyć rybę do oleju ruchem od siebie. Smażyć 3-4 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym. Podawać na talerzu lub gazecie z ogórkiem konserwowym i ewentualnie marynowanym jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz