Składniki:
- 4 plastry polędwicy po 200 g każdy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- mąka do obtaczania
- 100 ml octu balsamicznego
- 100 ml bulionu wołowego (np. z kostki)
- 2 łyżki masła
- rukola lub szpinak
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Obtaczam mięso w mące i smażę na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony (lub o 1 minutę dłużej dla większego stopnia wysmażenia mięsa). Nie nakłuwam wołowiny widelcem podczas smażenia, gdyż uciekną z niej smaczne soki. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 5 minut. Przekładam mięso na patelnię, dodaję masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól do smaku i gotuję na dużym ogniu aż bulion i ocet zredukują się (odparują). Sos powinien być gęsty. Wykładam mięso na świeżą rukolę lub lekko podduszony na maśle szpinak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz