trudność: łatwe
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
- 1 filet z kurczaka
- mieszanka warzyw chińskich z grzybami mun
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- 1 szklanka ryżu
- pół kostki rosołowej
- ocet winny lub ocet ryżowy - 1 łyżeczka
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 kieliszek mocnego alkoholu, np. wódki
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso
nacieramy imbirem. Podpiekamy na patelni na biały kolor i odstawiamy z
ognia. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody - około 1/5 szklanki,
wsypujemy mieszankę warzyw do potraw chińskich i dusimy na małym ogniu -
do całkowitego wygotowania się wody. W kolejnym garnku podpiekamy na
oleju 2 ząbki czosnku. Kiedy będą miały złoty kolor, zasypujemy je ryżem
i mieszamy. Pieczemy przez 3 minuty po czym zalewamy szklanką wody.
Dorzucamy pół kostki rosołowej. Podczas gotowania ryżu nie mieszamy go
już więcej. Czekamy, aż woda się wygotuje, po czym ryż znów zalewamy
szklanką wody. Po kolejnym wygotowaniu wody, ryż mieszamy i delikatnie
podpiekamy. Sos z kurczaka przygotowujemy ze szklanki wody. Dolewamy do
niej kieliszek alkoholu, 2 łyżeczki brązowego cukru i łyżeczkę octu
winnego lub octu ryżowego. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i
mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się wszystkich składników. Sos
wlewamy do kurczaka i podgrzewamy na patelni - powinien zgęstnieć.
Kurczaka podajemy na ryżu, zaś warzywa układamy obok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz