Pierożki samosa
Składniki:
Nadzienie:
3-4 ziemniaki, ugotowane, obrane i rozgniecione
1/2 filiżanki zielonego groszku
1-2 zielone papryczki chili, drobno pokrojone
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
1/2 łyżeczki garam masala
szczypta soli
szczypta czerwonego mielonego chili
kilka rodzynków
1/2 łyżeczka amchur (suszone mielone mango)
Ciasto:
1 filiżanka mąki pszennej
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
1/4 łyżeczki kozieradki
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać
wszystkie składniki ciasta, dodawać stopniowo wodę, zagnieść. Gdy
ciasto będzie miękkie i gładkie, przykryć muślinową ściereczką i
odstawić na ok. 15 minut. Wymieszać w misce składniki nadzienia. Z
ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozwałkować na placuszki o średnicy
4-5 cm. Każdy placuszek naciąć do połowy, formować stożek, napełniać
łyżeczką nadzieniem i skleić (żeby ciasto się skleiło, posmarować
odrobiną wody). Nagłębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, smażyć
pierożki na rumiano na średnim ogniu. Podawać na gorąco z chutneyem
(sos).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz