niedziela, 28 października 2012

Kuchnia indyjska

Pierożki samosa

Składniki:
Nadzienie:
3-4 ziemniaki, ugotowane, obrane i rozgniecione
1/2 filiżanki zielonego groszku
1-2 zielone papryczki chili, drobno pokrojone
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
1/2 łyżeczki garam masala
szczypta soli
szczypta czerwonego mielonego chili
kilka rodzynków
1/2 łyżeczka amchur (suszone mielone mango)
Ciasto:
1 filiżanka mąki pszennej
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli
1/4 łyżeczki kozieradki
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać wszystkie składniki ciasta, dodawać stopniowo wodę, zagnieść. Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie, przykryć muślinową ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Wymieszać w misce składniki nadzienia. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozwałkować na placuszki o średnicy 4-5 cm. Każdy placuszek naciąć do połowy, formować stożek, napełniać łyżeczką nadzieniem i skleić (żeby ciasto się skleiło, posmarować odrobiną wody). Nagłębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, smażyć pierożki na rumiano na średnim ogniu. Podawać na gorąco z chutneyem (sos). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz