piątek, 26 października 2012

Kuchnia wietnamska

Sajgonki z Hanoi

składniki na 20 spring-rolli:
  • 40g suszonych grzybów mun
  • 40g cienkiego makaronu z fasoli mung
  • 200g świeżych, nieugotowanych krewetek, oczyszczonych ze skorupek
  • 200g zmielonej wieprzowiny
  • 200g zmielonego mięsa krabowego, lub w naszych warunkach białej ryby
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 białko jajka, lekko rozbite
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
do podania:
  • główka sałaty lodowej
  • liście mięty
  • liście mięty wietnamskiej (jeśli gdzieś zdobędziemy)
dip:
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżki soku z limonki
Najpierw przygotuj dip: zmieszaj sos rybny, ocet ryżowy, cukier i 125 ml wody w małym garnku i gotuj na małym ogniu mieszając aż do punktu wrzenia (ale nie zagotowując). Zdejmij z ognia, ostudź i przed podaniem dodaj czosnek, chili i sok z limonki.
Zalej grzyby mun gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Odsącz i potnij na małe kawałki. Makaron także zalej gorącą wodą i pozostaw na 10 minut. Odsącz i poprzecinaj nożem na mniejsze nitki.
Zmiel krewetki, mięso i rybę. W dużej misce zmieszaj grzyby, makaron, krewetki, mięso, rybę, cebulę, sos rybny, cukier, pieprz i 2 łyżeczki soli. Ugniataj miksturę ręką aż będzie wszystko dobrze wymieszane.
Do dużej miski wlej ciepłą wodę i zanurzaj pojedynczo papier ryżowy aż zmięknie, nakładaj porcje mikstury (około 2 ½ czubatej łyżki) na jeden koniec papieru, zawijaj boki na środek i zawiń całość do drugiego końca uprzednio posmarowanego białkiem jajka. Powtarzaj czynność robiąc 20 spring rolli.
W woku dobrze rozgrzej olej. Smaż porcjami (około 4-5 spring rolli jednorazowo) aż zrobią się brązowe i chrupiące. Odkładaj na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu.
Podawaj zawijane w liście sałaty i miętę, razem z dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz