piątek, 26 października 2012

Kuchnia francuska

Sole Meunière

 Składniki, 2 porcje:

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
400 g filetów z soli bez skóry i ości
2 x 35 g masła
sok z 1/2 małej cytryny
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Dodatki:
ćwiartki cytryny do serwowania
ziemniaki z wody




Wykonanie:
  • Wlać mleko do płaskiego naczynia, mąkę wsypać na płaski talerz. Filety oprószyć solą oraz pieprzem. Zanurzać kolejno w mleku, a następnie obtoczyć w mące.
  • Na średnim ogniu na patelni rozpuścić jedną część masła, gdy zacznie się pienić sklarować, czyli usunąć z wierzchu pianę. Rybę smażyć z dwóch stron przez około 1 - 2 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach.
  • Ręcznikiem papierowym wytrzeć patelnię z pozostałego tłuszczu. Zmniejszyć ogień i roztopić drugą połowę masła, a jak zacznie się pienić sklarować. Wlać sok z cytryny i wymieszać. Sosem polać filety, posypać natką pietruszki. Solę podawać z ćwiartkami cytryny oraz ugotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz