Baklava
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Składniki:
3 szklanki wody
3 płaskie szklanki cukru
250 g roztopionego zwykłego masła
1 opakowanie ciasta filo
250 g mielonych pistacji
Przygotowanie:
Wodę wlać do dużego garnka. Wsypać cukier. Postawić na małym ogniu i
mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować 30 minut, aż płyn odparuje i
powstanie syrop. Odstawić do ostygnięcia.
Tymczasem podzielić ciasto na połowę i położyć na nie arkusze tak, żeby
mieściły się w blasze do pieczenia (najlepiej prostokątnej o wymiarach
30x20 cm). Posmarować dno blachy roztopionym masłem i ułożyć arkusz
ciasta filo. Ułożyć połowę ciasta, smarując poszczególne arkusze
roztopionym masłem. Przysypać grubą warstwą rozgniecionych pistacji i
ułożyć, smarując masłem pozostałe arkusze ciasta.
Starannie naciąć warstwy ciasta w romby o długości 6 cm. Piec w
umiarkowanie rozgrzanym piekarniku przez 15 minut na złocistobrązowy
kolor. Gorące ciasto zalać zimnym syropem. Przed zdjęciem z blachy
odstawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz