piątek, 26 października 2012

Kuchnia włoska

Pizza ze szpinakiem i szynką
z pomidorami

Składniki na 4 pizze, o średnicy 20 cm każda:

Ciasto:
30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Nadzienie:
2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
4 łyżeczki suszonego oregano sól i świeżo zmielony pieprz
4 szczypty szpinaku (około 50 g)
4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin 1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana                                                               2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki
około 150 g cienko pokrojonej szynki

Przygotowanie:
  • Ciasto: Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce (bez przeciągów). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlać resztę ciepłej wody, wymieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką, połączyć je w kulę. Ciasto wyjąć na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.
  • Wykończenie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki. Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki pomidorów, posypać je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Położyć szpinak i skropić go oliwą z oliwek extra virgin, solą i pieprzem. Dodać cebulę, plasterki mozzarelli i pokrojoną na kawałki szynkę. Odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.
  • Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz