niedziela, 28 października 2012

Specjały polskie

Kurczak z kurkami i pieczarkami

Składniki, 4 porcje:
Kurczak:

1,2 kg (około 4) udek kurczaka, każde po około 300 g
sól morska, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g surowego boczku, pokrojonego na małe paseczki
garść świeżego estragonu
2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione końcem noża
250 g świeżych grzybów, np. pieczarek, kurek lub innych
1/4 szklanki wytrawnego wina sherry
100 ml śmietanki kremowej 30%
Tłuczone ziemniaki:
600 g ziemniaków
1/3 szklanki mleka
2 łyżki masła
sól morska i biały pieprz (niekoniecznie)


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i smażyć udka po około 5 - 6 minut z każdej strony, aż będą zrumienione na złoty kolor. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię włożyć czosnek i grzyby (większe pokroić na kawałki), smażyć przez około 5 - 7 minut, aż się zrumienią.
  • Na drugiej patelni smażyć pokrojony boczek przez około 8 - 10 minut, aż się wytopi i zarumieni. Tłuszcz wylać, a boczek przełożyć do patelni z grzybami.
  • Wlać sherry i smażyć wszystko przez około 3 minuty, następnie dodać śmietankę i smażyć jeszcze przez około 10 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać estragon (pozostawiając trochę do dekoracji) i przełożyć wszystko do naczynia z kurczakiem.
  • Przykryć folią i piec przez 30 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 30 minut. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać przez około 15 minut, lub do czasu aż kurczak się zrumieni i będzie miękki w środku. Jeśli sos jest za rzadki, zlać go do rondelka i zredukować.
  • Kurczaka podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanego resztą świeżego estragonu.
Tłuczone ziemniaki: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Rozgnieść praską na mniejsze kawałki, następnie wlać mleko, dodać masło i rozgnieść na idealnie gładkie puree. Doprawić solą i ewentualnie białym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz