Składniki, 4 porcje:
Kurczak:
• 1,2 kg (około 4) udek kurczaka, każde po około 300 g
• sól morska, świeżo zmielony pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 200 g surowego boczku, pokrojonego na małe paseczki
• garść świeżego estragonu
• 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione końcem noża
• 250 g świeżych grzybów, np. pieczarek, kurek lub innych
• 1/4 szklanki wytrawnego wina sherry
• 100 ml śmietanki kremowej 30%
Tłuczone ziemniaki:
• 600 g ziemniaków
• 1/3 szklanki mleka
• 2 łyżki masła
• sól morska i biały pieprz (niekoniecznie)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i smażyć udka po około 5 - 6 minut z każdej strony, aż będą zrumienione na złoty kolor. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię włożyć czosnek i grzyby (większe pokroić na kawałki), smażyć przez około 5 - 7 minut, aż się zrumienią.
- Na drugiej patelni smażyć pokrojony boczek przez około 8 - 10 minut, aż się wytopi i zarumieni. Tłuszcz wylać, a boczek przełożyć do patelni z grzybami.
- Wlać sherry i smażyć wszystko przez około 3 minuty, następnie dodać śmietankę i smażyć jeszcze przez około 10 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać estragon (pozostawiając trochę do dekoracji) i przełożyć wszystko do naczynia z kurczakiem.
- Przykryć folią i piec przez 30 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 30 minut. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać przez około 15 minut, lub do czasu aż kurczak się zrumieni i będzie miękki w środku. Jeśli sos jest za rzadki, zlać go do rondelka i zredukować.
- Kurczaka podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanego resztą świeżego estragonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz