piątek, 26 października 2012

Kuchnia portugalska

Krewetki piri-piri



Składniki:
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki łagodnej chili w proszku
250 ml soku z cytryny
1½ łyżeczki posiekanego imbiru
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
12 surowych krewetek
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Wymieszaj w płytkiej misce słodką paprykę, chili, sok z cytryny, imbir, czosnek i sól. Obtocz krewetki i pozostaw je w marynacie przez godzinę. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż krewetki z obu stron, obracając co jakiś czas, aż będą dobrze zrumienione i nie szkliste. Podawaj natychmiast wraz z miseczkami z wodą do płukania palców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz