Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska

Racuszki hiszpańskie

Składniki, na około 30 racuszków (4 porcje): 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (tylko żółta część)
1 szklanka mąki (wcześniej przesianej)
4 duże jajka

olej roślinny lub oliwa z oliwek do głębokiego smażenia

1 szklanka - 250 ml





Dodatki:
cukier puder do posypania i/lub cynamon
polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady i 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie:
  • W rondelku zagotować mleko, wodę, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i skórkę cytrynową. Wsypać całą mąkę, zmniejszyć płomień i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka i utworzy gładką kulę. Podgrzewać przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  • Ciasto przełożyć do melaksera (jeśli nie mamy melaksera można użyć miksera na wolnych obrotach) i wyrabiać przez 20 sekund, wbijać kolejno jajka i wyrabiać (miksować) przez następne 30 sekund. Jeśli w cieście są grudki, należy przetrzeć je przez sito, rozcierając grudki tłuczkiem. Można spróbować mieszać energicznie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być jednolite.
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia (na głębokość 3 cm). Olej ma być bardzo gorący (jak na pączki). Do rozgrzanego oleju wkładamy po małej łyżeczce ciasta. Racuszki smażyć na odpowiednio dużym ogniu, na złoty kolor (przez około 3 minuty), raz przewracając. Ciasto powinno urosnąć i być puste w środku.
  • Racuszki wyjąć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem i/lub cynamonem. Podawać z polewą czekoladową: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w kuchence mikrofalowej), następnie energicznie wymieszać ze śmietanką kremową.

Kuchnia hiszpańska

Sałatki z kiełbaską chorizo

Składniki, 2 porcje:
Sałatka z chorizo, mozzarellą i suszonymi pomidorami:
mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
125 g mozzarelli w kulce
2  czubate łyżki tartego parmezanu
4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
pieczywo

Sos:
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać szczypiorek, rozdrobnioną mozzarellę, parmezan, suszone pomidory. Posypać delikatnie solą. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię włożyć kiełbaskę pokrojoną na cieniutkie plasterki i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce, polać sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z patelni. Podawać z pieczywem.


Sałatka z chorizo, ricottą i pomarańczą:

Składniki, 2 porcje:
mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
100 g ricotty (twarożku)
1/2 pomarańczy podzielonej na cząstki i obranych z błonek
2  czubate łyżki tartego parmezanu
kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
pieczywo

Sos:
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać ricottę, oprószyć delikatnie solą, dodać pomarańcze i parmezan. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię włożyć kiełbaskę pokrojoną na cieniutkie plasterki i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce, polać sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z patelni. Podawać z pieczywem.

 

 

 

Kuchnia hiszpańska

Tortlilla

trudność: łatwe
czas:
1-30 min 

 
 SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 gotowe placki tortilla
  • duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sera pleśniowego- Lazur
  • 2 pomidory
  • pół cebuli
  • pół ogórka zielonego świeżego
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • 2 łyżki oleju
  • czerwona papryka suszona
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroję w paseczki. W misce mieszam olej z pieprzem, solą, papryka czerwoną i dorzucam kurczaka - obtaczam i odstawiam na trochę (ok 30min) do lodówki. W tym czasie robię sos: majonez mieszam z jogurtem, solą, bazylią, pieprzem. Czosnek obieram, wyciskam maszynką i dodaję do sosu - całośc mieszam. Teraz przygotowuję resztę składników: Szczypiorek siekam. Pomidorka kroję w kostkę lub w dowolne kawałki. Ogórka myję, obieram, kroję w paseczki. Kapustę pekińską myję i siekam w cienkie paseczki. Cebule obieram i kroję w piórka lub pół talarki. Mięso wyciągam z lodówki i smażę na odrobince oleju aż mięso się ładnie zarumieni. Placki tortilli wkładam na chwile do pieca. Następnie biorę jeden placek i smaruję go sosem na środku. Na to kładę mięso, ogórka, pomidora, kapustę, cebulę, szczypiorek trochę pokruszonego sera Lazur i całość zwijam wg upodobania. Ja lubię zawijać jak krokieta.

Kuchnia hiszpańska

Mule - smak gorącej Hiszpanii

trudność: łatwe
czas: 1-30 min



SKŁADNIKI:

  • 800 gram świeżutkich muli
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • łyżeczka świeżego startego imbiru,
  • 2 szklanki dobrego białego wytrawnego wina
  • mała puszka z pomidorami,
  • 2 szalotki,
  • mały pęczek zielonej natki pietruszki,
  • 3-4 płatki szafranu,
  • 3-4 łyżki sosu rybnego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • cytryna,
  • kilka grzanek
PRZYGOTOWANIE:
Świeże mule wrzucamy do miski z posoloną wodą, pozostawiamy na 15-20 minut, wszystkie które wypłyną wyrzucamy na pewno są zepsute. Dokładanie szorujemy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, kolejno dodajemy, posiekaną drobno szalotkę, zmiażdżony czosnek, posiekaną papryczkę oraz imbir, wszystko smażymy aby się zeszkliło. Po kilku minutach dodajemy szklankę białego wina, pomidory, troszkę posiekanej pietruszki, szafran, sos rybny, wszystko gotujemy kilka minut aby z sosu odparować wodę a sos się zagęścił. Mule odcedzamy z wody płuczemy 2-3 minuty pod bieżącą wodą i dodajemy do sosu, dolewamy szklankę białego wina, skrapiamy do smaku cytryną i gotujemy pod przykryciem 4-5 minut, czekamy aż muszlę się otworzą, wszystkie zamknięte wyrzucamy są zepsute, wsypujemy resztę pietruszki, mieszamy mule s sosem i podajemy do szklanych miseczek z lampką dobrego białego gazowanego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz